Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1935. godine u Vinici se rodio fotograf i sportaš Viktor Plavec

NA DANAŠNJI DAN 1935. godine u Vinici se rodio fotograf i sportaš Viktor Plavec
Varaždinski.hr/Marko Jurinec/PIXSELL

Bio je vlasnik je fotografskog ateljea u Varaždinu i svestrani kolekcionar, predsjednik Ribolovnog društva, rotarijanac, dobrotvor...

10.1.1937. U Sračincu je rođen znanstvenik Antun Šokman. U Varaždinu je završio gimnaziju, a u Zagrebu diplomirao i doktorirao ekonomiju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu te specijalizirao u Beču i Franktfurtu. Bio je redovni sveučilišni profesor, viceguverner Narodne banke Hrvatske, pročelnik Katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Autor je mnogih znanstvenih studija i knjiga o monetarnoj politici. Umro je 2001. godine.

10.1.1935. U Vinici se rodio fotograf i sportaš Viktor Viki Plavec. Kao boksač je ubilježio 70 pobjeda nakon čega je postao boksačkim sucem te 1988. godine na Olimpijadi u Seulu bio proglašen najboljim međunarodnim boksačkim sucem. Bio je vlasnik je fotografskog ateljea u Varaždinu i svestrani kolekcionar, predsjednik Ribolovnog društva, rotarijanac, dobrotvor. Viki Plavec umro je 11. studenog 2018. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

10.1.1921. U Varaždinu se rodila Lea Schmidt. Kao znanstvenica bavila se zaštitom biljaka i proučavala je insekte, o čemu je objavila djelo 'Tablica za determinaciju insekata'. Bila je profesorica na zagrebačkom Agronomskom fakultetu te članica znanstvene akademije države New York. Umrla je 1982. godine.

10.1.1777. Rođen je Ivan plemeniti Sangila, tiskar. Otvorio je 1821. godine prvu stalnu tiskaru u varaždinu. Objavljivao je knjige hrvatskih književnika i znanstvenika Jakoba Lovrenčića, Antuna Rožića, Ignjata Kristijanovića, Tome Mikloušića, Josipa Severa te prvu povijest Varaždina koju je napisao Ladislav Ebner. Umro je u Varaždinu 1832. godine. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video