Vijesti / Društvo

MOĆAN STROJ

Mirovine hrvatskih umirovljenika uskoro će se računati na novom superkompjuteru

Mirovine hrvatskih umirovljenika uskoro će se računati na novom superkompjuteru
Ilustracija

U HZMO-u tvrde da su na IBM-ovu sustavu razvili vlastitih 4000 aplikacija i da im je kupnja novog triput jeftinija od održavanja starog...

Mirovine hrvatskih umirovljenika uskoro će se računati na novom superračunalu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) naručio je od američkog IBM-a i zagrebačke tvrtke CROZ novo superračunalo, koje će zamijeniti prethodni superkompjuter star sedam godina, piše Poslovni dnevnik.

Samo hardverski dio novog čuda tehnologije vrijedi gotovo dva milijuna eura, a moćan će stroj posao obavljati iz srca Zagreba, središnjice HZMO-a u Donjem gradu.  Ukupna vrijednost ove javne nabave u sklopu koje je najavljeno računalo, i to s popratnim softverom i uslugama, a riječ je o "Nabavi IBM središnjeg računala te najam i održavanje softvera po ESSO uvjetima" teži 32,46 milijuna kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Duga tradicija

Trenutačno 4000 kritičnih aplikacija i izračuna, stoji u obrazloženju HZMO-a objavljenom u Narodnim novinama, radi na osam godina starom IBM mainframe računalu IBM SYSTEM zEnterprise 196 model 2817 M15 pod z/OS V2.2. Sve te aplikacije rade samo na IBM-ovu sustavu, a interno su razvijene u HZMO-u i time su u njegovu vlasništvu.

- Postojeće središnje računalo HZMO-a svojim trenutačnim resursima ne zadovoljava budući planirani razvoj informacijskog sustava zbog starosti (stavljeno u produkciju 2011. godine) i nemogućnosti nadogradnje nužnih resursa na postojeće, stoga je nužna nabava novog računala - piše u obrazloženju. U HZMO-u navode da su operativni troškovi održavanja postojećeg sustava s godinama su sve veći. Naglašavaju da su sad već narasli do te razine da trogodišnji ugovor za održavanje vrijedi više od kupnje novog superračunala. 

Vrtnja u krug

Nije pak jasno na koji će se način izbjeći da se u idućih sedam godina HZMO ne nađe u istoj situaciji, kad će opet trebati tehnologiju koju može kupiti od samo jedne tvrtke.  Koliko je pak sustav kompleksan i važan vidljivo je iz niza podataka koje je HZMO po prvi put tako detaljno objavio.

Tako se može saznati da IBM-ov mainframe podržava 800 vrsta transakcija, dnevno ih obavlja 260.000, a godišnje oko 65 milijuna. Sustav se koristi i za 300 skupnih obrada podataka što je drugo ime za izračun isplata mirovina za 1,23 milijuna osiguranika, izračuni i isplate dječjeg doplatka za 288.834 djece, izrade rješenja i različite statističke obrade. No, ovo se računalo koristi i za dnevne poslove, npr. listanje podataka o umirovljenicima, piše Poslovni dnevnik.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video