Vijesti / Društvo

BOGATA POVIJEST

SKROJENA BUDUĆNOST Art radionice za bivše radnike i radnice Varteksa od 15. do 17. siječnja u Gradskom muzeju Varaždin

SKROJENA BUDUĆNOST Art radionice za bivše radnike i radnice Varteksa od 15. do 17. siječnja u Gradskom muzeju Varaždin
Gradski muzej Varaždin

Na radionicama će se sudionici prisjetiti 'zlatnih dana' tvornice, prizvati sjećanja o radnim procesima u različitim pogonima, proizvodima, uvjetima rada… Razgovarat će se o tome što je Varteks značio i još uvijek znači za Varaždin i čitavu Varaždinsku županiju...

Tehnički muzej Nikola Tesla i Gradski muzej Varaždin pozivaju sve sadašnje i bivše radnice i radnike Varteksa da dođu na radionice koje će se 15., 16. i 17. siječnja 2019. održati u Gradskom muzeju Varaždin.

Varteks je bez sumnje jedna od najvećih i najdugovječnijih tekstilnih industrija u Hrvatskoj. Osnovana je davne 1918. kao Tekstilna industrija Varaždina (TIVAR) i jedna je od rijetkih koja se, iako znatno smanjenog kapaciteta proizvodnje, održala sve do danas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U vrijeme najintenzivnije proizvodnje Varteks je zapošljavao oko 11 400 ljudi, a uz mušku, žensku i dječju konfekciju te jeans odjeću po kojoj je najpoznatiji, proizvodila se i grebena i češljana pređa od vune, celvlakna i sintetike, vunene tkanine svih vrsta, pokrivači te rezervni dijelovi i uređaji za konfekciju.

Na radionicama će se sudionici prisjetiti 'zlatnih dana' tvornice, prizvati sjećanja o radnim procesima u različitim pogonima, proizvodima, uvjetima rada… Razgovarat će se o tome što je Varteks značio i još uvijek znači za Varaždin i čitavu Varaždinsku županiju. Razmjenom znanja i ideja, pod vodstvom umjetnika Bojana Mucka, radit će se na umjetničkom radu kojim će Varteks biti predstavljen na izložbi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Radionice su namijenjene osobama starijim od 55 godina, posebice radnicima/radnicama tekstilne industrije u Hrvatskoj koji su, uslijed zatvaranja velikog broja tvornica izgubili posao.

Kroz 5 tema (podjela rada, automatizacija, ekologija, samoorganizacija i 'strukture osjećaja' - novi sociološki termin koji govori o osjećajima zajedništva i sigurnosti koji su nestali nestankom radnih mjesta) projektom se nastoji (još jednom) progovoriti o tekstilnoj industriji, ukazati na probleme, ali i ponuditi moguća rješenja.

Navedenih pet tema će na izložbi biti predstavljeno kroz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla, zatim predmete iz nekadašnjih tekstilnih tvornica i umjetničke radove koji će biti dopunjeni ili će nastati kroz interakciju umjetnika i radnika/ca na planiranim participativnim radionicama.

Radionice se provode od listopada 2018. do siječnja 2019. u gradovima koji su nekoć bili središta tekstilne industrije - Split, Sinj, Zadar, Zagreb, Varaždin, Čakovec i Osijek. Za vrijeme trajanja izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, tijekom ožujka i travnja 2019., također će se provoditi brojne radionice usmjerene na stjecanja vještina kreativnog iskorištavanja tekstilnog otpada putem recikliranja, korištenja novih tehnologija u tekstilnoj industriji, te na širenje znanja o novim oblicima samoorganiziranja kroz DIY (uradi sam) praksu.

Radionice su dio projekta 'Skrojene budućnosti' odobrenog na pozivu Umjetnost i klutura 54+, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video