Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1915. godine Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu počelo je sa stalnim radom

NA DANAŠNJI DAN 1915. godine Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu počelo je sa stalnim radom
Varaždinski.hr/Marko Jurinec/PIXSELL

Prvi voditelj kazališta bio je Andro Mitrović, dok su u predstavi glumili i pjevali August Cilić, Berta Bukšek i Zvonimir Rogoz...

11.12.1960. U Varaždinu je rođena Vesna Žunek, sportašica. Na svjetskom kuglačkom prvenstvu 1992.godine u Bratislavi  kao članica ekipe osvojila je zlatnu medalju, prvu za Hrvatsku u ženskom kuglanju.

11.12.1932. Rodio je Zvonimir Šagi Bono, svećenik, publicist, znanstvenik. Osnovnu školu pohađao u Druškovcu i Maruševcu, a gimnaziju u Varaždinu i Zagrebu, a teologiju je diplomirao 1959. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. za svećenika je zaređen 2. studenoga 1958. u Varaždinu. Predavo je na institutu za kršćansku duhovnost zagrebačkog Bogoslovnog fakulteta, bio urednik „Službe riječi“. Napisao je više knjiga i više stotina, što stručnih i znanstvenih, što publicističkih članaka, odnosno eseja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

11.12.1915. Hrvatsko kazalište u Varaždinu je počelo stalnim radom. Prva predstava je bila Kalmanova opereta 'Vjerni ratni drug', prvi voditelj kazališta bio je Andro Mitrović dok su u predstavi glumili i pjevali August Cilić, Berta Bukšek i Zvonimir Rogoz.

11.12.1830. U Varaždinu je umro barokni skaldatelj Leopold Ebner. Bio je gradski orguljaš, učitelj glazbe, jedan je od najplodnijih i najistaknutijih predstavnika barkone glazbe u sjevernoj Hrvatskoj. Njegove skladbe crkvenoga i svjetovnog karaktera danas možete poslušati na Varaždinskim baroknim večerima gdje su redovno na repertoaru.

11.12.1699. Na sjednici Gradskog zastupstva Varaždina donesena je odluka o stalnoj godišnjoj plaći članova magistrata. Plaća gradskog notara određena je na 42 forinte i 40 denara godišnje, gradskog suca 40 forinti, a senatora 25 forinti. Uz plaću i dalje su zadržali dotadašnje pravo na besplatno primanje dijela vina iz gradskih vinograda i uroda s gradskih polja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video