Vijesti / Društvo

NA DANAŠNJI DAN

VŽ KALENDAR 1769. godine Marija Terezija utemeljila je prvu varaždinsku visokoškolsku ustanovu

VŽ KALENDAR 1769. godine Marija Terezija utemeljila je prvu varaždinsku visokoškolsku ustanovu
Varaždinski.hr/Wikipedija

Prvo predavanje je na današnji dan 1769. godine održao profesor Adalbert Barić...

7.12.1937. U Zagrebu je umro nadbiskup Antun Bauer. Rodio se 1856. godine u Breznici kraj Novog Maroga. Teologiju je studirao u Zagrebu, Budimpešti i Beču. Bio je profesor na zagrebačkom Teološkom fakultetu, redovni član JAZU, autor filozofsko-teoloških djela te veliki hrvatski dobrotvor. Za zagrebačkog nadbiskupa umenovan je 1914. godine.

7.12.1915. Umro je Jakob Furjan, utemeljitelj varaždinskog Zanatlijskog i pomočnićkog društva. Rođen je u Vratnu, kovački zanat izučio je u Vinici, radio je u Grazu, Insbrucku, Münchenu i Zagrebu. U Varaždinu je 1897. godine otvorio svoju kovačku radnju. Jakob Furjan objavljivao je članke o zanatsvu u listovima „Napredni obrtnik“ i „Naše pravice“.

7.12.1769. Ugarsko-hrvatska kraljica i austrijska nadvovotkinja Marija Terezija utemeljila je prvu varaždinsku visokoškolsku ustanovu - Političko kameralni studij. Prvo predavanje je na današnji dan 1769. godine održao profesor Adalbert Barić. Predavanja su bila iz tri predmeta: upravna politika-policija, ekonomska politika – trgovina, i financije. Ispiti su se polagali jednom godišnje, u kolovozu. Nakon studija polaznici su dobivali posao u upravi. Političko-kameralni studij preseljen je u Zagreb 1772. godine i tri godine kasnije uklopljen u zagrebački Pravni fakultet.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!