Vijesti / Društvo

RADOVI PRI KRAJU

POVRATAK PUMA 'Kad je vojska otišla, varaždinski kraj gubio je godišnje 120 milijuna kuna. To se sad vraća'

POVRATAK PUMA 'Kad je vojska otišla, varaždinski kraj gubio je godišnje 120 milijuna kuna. To se sad vraća'

Ukupna vrijednost projekta uređenja vojarne iznosi oko 35 milijuna kuna. Pritom radove vrijedne oko 12,7 milijuna izvode vanjski izvođači, dok ostalo odrađuje Hrvatske vojska sama.

- Pozivam građane da nam se 19. kolovoza priključe na koncertu, kada se Pume pješice vraćaju iz Našica u Varaždin, te 20. prosinca na svečanom otvorenje vojarne, koja će nositi ime 7. gardijske brigade 'Puma'. Bit će to dan otvorenih vrata, kada će građani moći obići cijelu vojarnu.

Riječi su to državnog tajnika Ministarstva obrane Zdravka Jakopa, koji je danas posjetio Varaždin kako bi se uvjerio kako teku radovi na uređenju vojarne u Optujskoj ulici za prihvat vojske. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rokovi koji su najavljeni bit će ispunjeni, rekao je Jakop tom prilikom. Iznio je podatak da je ukupna vrijednost projekta uređenja vojarne oko 35 milijuna kuna. Pritom radove vrijedne oko 12,7 milijuna izvode vanjski izvođači, dok ostalo odrađuje Hrvatske vojska sama.

- U manje od dvije godine od ideje smo došli do realizacije. Rokove, ali i kvalitetu ćemo postići, ova sinergija pokazala se odličnom - rekao je Jakop. 

Ovdje će doći vojnici koji žive u ovim krajevima, a ostatak postrojbe bit će popunjen vojnicima koji žele doći u Varaždin, naglasio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Siniša Jurković. 

- Na radovima je ovdje svakodnevno angažirano 50-ak vojnika, uz civilne strukture, a rezultate ste vidjeli, sinergija je dala odlične rezulate - rekao je Jurković.

Dodao je da će u ovoj vojarni živjeti i raditi 600 vojnika.

- Nama je cilj da vojnike vraćamo kući, tako da ovdje bude što manji broj ljudi koji spavaju, odvojeni od svojih obitelji - pojasnio je Jurković.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak (HDZ) ponovio je svoje prijašnje stavove o tome zašto je bitno da se vojska vrati u Varaždin.

- Tu je bitan gospodarski aspekt. Kad je vojska odlazila iz Varaždina, izračun je govorio da Varaždin i okolica gube godišnje 120 milijuna kuna. U ovih 10 godina, koliko ih nije bilo ovdje, to je 1,2 milijardi kuna. To je novac koji će vojnici trošiti ovdje i koji će ostajat na području Varaždina i Varaždinske županije - kaže Stričak.

Dodao je da su tu još sigurnosti aspekt, koji se odnose na aktivnosti vezane uz poplave i požare, te demografski aspekt, a odnosi se na dolazak 600 obitelji u Varaždin.

Zanimljivo je da će bojna iz Našica u Varaždin, koji su udaljeni 186 kilometara, doći - pješice. O detaljima toga dijela dolaska vojske u Varaždin govorio je bojnik Zlatko Iživkić, zapovjednik 2. mehanizirane bojne 'Puma'.

- Riječ je o 6-odnevnoj hodnji. U prvih pet dana hodnji će nazočiti 40 pripadnika, a zadnji dan kompletna bojna ulazi u Varaždin, kada se hoda od Ludbrega do Varaždina. Hodnja nosi naziv 'Pumin skok 18', u spomen na 21. obljetnicu najveće vježbe razine brigade koju je provela 7. gardijska brigada, a svaka etapa hodnje nosi naziv po jednoj operaciji koju je uspješno provela 7. gardijska brigada. 

 

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video