Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1911. godine u Vinici je rođen liječnik i akademik Marko Ciglar

NA DANAŠNJI DAN 1911. godine u Vinici je rođen liječnik i akademik Marko Ciglar
Varaždinski.hr/Gradski muzej Varaždin

Marko Ciglar autor je brojnih znanstvenih radova s područja fizikalne medicine, balneologije, klimatoterapije, proučavao je utjecaj sunčevih zraka na ljudski organizam i djelovanje ljekovitih voda...

9.11.1879. U Lepoglavi je rođen Milan Schufflay, povjesničar, političar, sveučilišni profesor. Doktorirao je s temom o hrvatskoj srednjovjekovnoj povijesti, do 1908.godine radio je u institutu za istraživanje austrijske povijesti u Beču i državnom muzeju u Budimpešti, a zatim je profesor povijesti na Zagrebačkom sveučilištu. Bavio se balkanskim povijesnim problemima i albanološkim temama. Objavio je romane 'Na pacifiku 2255' i 'Konstantin Balšić'. Za vrijeme diktature kralja Aleksandra ubijen je u policijskom atentatu 1931.godine.

9.11.1765. Na svom plemenitaškom imanju u Klenovniku u 49. godini umro je Kazimir Josip Drašković, general topništva. U habsburškoj carskoj vojsci istakao se hrabrošću bitkama na talijanskim i njemačkim bojištima. Za svoje zasluge 1763. godine unaprijeđen je u generala topništva i jednog od zapovjednika vojske u Sedmogodišnjem ratu koji je trajao na Europskim prostorima od 1756. do 1763.godine.

9.11.1911. U Vinici kraj Varaždina rođen je Marko Ciglar, liječnik balneolog, znanstvenik, akademik. Maturirao je na varaždinskoj gimnaziji, studij medicine završio je u Zagrebu, balneologiju i fizikalnu medicinu specijalizirao je u Njemačkoj. Od 1939. godine bio je liječnik i ravnatelj lječilišta u Krapinskim Toplicama, a zatim lječilišta u Daruvaru. U lječilištu Ilidža u Sarajevu radio je od 1945.godine gdje je utemeljio Zavod za balneologiju i medicinsku klimatologiju i 1967. godine Institut za fizijatriju i rehabilitaciju. Bio je redovni profesor i u četiri mandata dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Godine 1976. postao je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i biran je za potpredsjednika Akademije. Marko Ciglar autor je brojnih znanstvenih radova s područja fizikalne medicine, balneologije, klimatoterapije, proučavao je utjecaj sunčevih zraka na ljudski organizam i djelovanje ljekovitih voda. Primio je mnoga ugledna znanstvena i društvena priznanja među njima i priznanje Ministarstva zdravlja Sjedinjenih Američkih Država. Marko Ciglar umro je u Sarajevu 16. listopada 1998. godine.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!