Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1918. godine s radom je počela Tekstilna industrija Varaždin, poznatija po skraćenici TIVAR

NA DANAŠNJI DAN 1918. godine s radom je počela Tekstilna industrija Varaždin, poznatija po skraćenici TIVAR
Varaždinski.hr/Varteks arhiva

Posljednjih četrdesetak godina Varteks je najveća tekstilna tvrtka Hrvatske u kojoj je neko vrijeme radilo više od 10000 radnika...

1.11.1918. U Varaždinu je s radom počela Tekstilna industrija Varaždin, poznatija po skraćenici TIVAR, današnji Varteks. Tvornicu je utemeljilo dioničarsko društvo s glavnim dioničarima češkim industrijalcima i varaždinskim trgovcima. Najveći dioničar i predsjednik dioničkog društva bio je Ernest Stiassny iz Brna. Uz proizvodnju odjevnih predmeta i tkanina TIVAR je imao vlastitu trgovačku mrežu s prodavaonicama u većini gradova ondašnje države. Posljednjih četrdesetak godina Varteks je najveća tekstilna tvrtka Hrvatske u kojoj je neko vrijeme radilo više od 10000 radnika.

1.11.1892. Na blagdan svih svetih, blagoslovljena je novopodignuta kapelica na gradskom groblju koju je dala sagraditi grofica Paula Oršić. Sveta misa za sve umrle Varaždince u kapelici je prvi puta služena 2. studenog poslije procesije od kapele svetog Florijana do groblja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

1.11.1957. U Varaždinu je  u 74. godini života umro Adolf Wissert, povjesničar, gimnazijski profesor, ravnatelj Gradskog muzeja. Gimnaziju je maturirao u rodnom Varaždinu, na sveučilištu u Gracu diplomirao je povijest i zemljopis. Bio je profesor na Trgovačkoj akademiji u Zagrebu, od  1925. godine pa do umirovljenja predavao je u varaždinskoj gimnaziji povijest, zemljopis, njemački i francuski jezik a poslije 1945. godine bio je upravitelj Gradskog muzeja. Autor je mnogih znanstvenih i popularnih tekstova o prošlosti Varaždina, objavio je studije «Bilješke o nekim varaždinskim kućama», «Pravila ranarničkog ceha u Varaždinu», «Povijesni spomenici  slobodnog i kraljevskog grada Varaždina». Adolf Wissert u društvenom životu grada desetljećima je aktivno djelovao u Matici Hrvatskoj, Pučkom sveučilištu, gimnazijskoj Ekstenzi i Muzealnom društvu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video