DUH FRANCUSKE NA KORZU
'Slastice s pomakom' u Grofici Marici: Čupavac, gibanica, kremšnita... Ali na potpuno drugačiji način
'Uzeti naše kolače i podići ih na jednu novu razinu, to je bila ideja. Koncept je isti, ali je tehnika izrade bitno drukčija', kaže Robert Hromalić, koji se za slastičara školovao u Francuskoj.
Varaždinke i Varaždinci i svi gosti koji su danas posjetili kavanu Grofica Marica na glavnom varaždinskom trgu mogli su isprobati nove slastice koji predstavljaju iskorak od onoga što obično poznajemo.
Sam naziv druženja, 'Slastice s pomakom', nagovijestio je da je riječ o nečemu posebnom. A razlog za to je suradnja Ekosa s poznatim i kreativnim hrvatskim slastičarem Robertom Hromalićem, koji je završio prestižnu parišku kulinarsku školu Ferrandi.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Gospodarski sajam u petak i subotu na Kapucinskom trgu.
-
Smatraju da bi rušenje HDZ-a trebalo biti iznad unutarstranačkih ambicija...
-
Koncert na Sceni Rogoz.
Mario Vuković, majstor slastičar Grofice Marice, odnosno Ekosa, rekao nam je da cilj bio napraviti iskorak.
- Znate i sami da slastičarstvo ne poznaje granice. Odlučili smo Varaždincima pružiti mogućnost da probaju nešto drugačije. Uveli smo francuske proizvode, slastice koje su rađene s vrhunskim namirnicama u suradnji s Robertom Hromalićem. Tu su tako čupavac, međimurska gibanica, jedan proizvod od lješnjaka, moderna kremšnita i cvijet naranče, ali sve na drugačiji način. Za Advent planiramo nešto tipa fritule, ali opet će to biti posebne fritule - najavljuje Vuković.
Nika Žganec nova je članica, pojačanje Ekosovog slastičarskog tima.
- Zaista je odlično imati priliku za rad s Robertom Hromalićem, ovo mi je prvi radni tjedan, još upijam.
Kaže Nika da je rad na ovim slasticama iznimo zahtjevan i sastoji se od mnogo etapa izrade.
- Ali rezultati su tu. To će vidjeti svatko tko isproba. I osobno sam oduševljena, jednako ih je lijepo raditi koliko i jesti. Točno se vidi koliko Robert ima znanja, iskustva, koliko pažnje posvećuje svakom detalju prilikom izrade. Jedan kolač ne možete napraviti u jedan, ni u dva, čak ni u tri dana. Više dana traje izrada svakog pojedinačnog kolača i vrlo su kompleksni - opisuje svoje iskustvo u radu mlada Nika Žganec.
Robert Hromalić podsjetio nas je da je Francuska, što se tiče i slastičarstva i kulinarstva općenito, izvorište svega znanja.
- Slastičarstvo je Francuska. Sama Francuska je baza slastičarstva i struke, a razlika je čisto u tehničkim izradama samih proizvoda. Oni imaju bazu, imaju sve, ostatak svijeta naslijeđuje od njih - kaže.
Zašto hrvatski tradicionalni kolači u novome ruhu?
- Nekako najsmislenije mi je bilo Hrvatima prezentirati hrvatske kolače, a ne francuske ili belgijske. Uzeti naše kolače i podići ih na jednu novu razinu, to je bila ideja. A ovi su najpoznatiji. Svatko zna kolače poput čupavca, gibanice, kremšnite...
Kaže da je koncept izrade potpuno isti, ali razlika je u nečem drugom.
- Kod kremšnite i dalje je tu lisnato tijesto, krema od vanilije i šlag. Dakle, jednako je u oba slučaja, samo je ovo moje izrađeno drugom tehnikom.
Mario Vuković i Nika Žganec kažu da Varaždinci odlično reagiraju na novu ponudu.
- Varaždinci su prekrano reagirali, svi su oduševljeni, vele da je to vrh slastičarstva. Najviše se traži čupavac i međimurska gibanica - otkriva Vuković.
Nika Žganec otkrila je svog favorita.
- Mislim da to lješnjak. Ali totalno sam subjektivna, jer volim orašaste plodove. Ma, fantastični su svi od reda! Pozivam vas da ih probate, vjerujem da vas neće razočarati - poručila je.
Najnovije
-
Stručnjakinja za čišćenje pokazala je trik za koji tvrdi da olakšava čišćenje glave tuša od kamenca.
-
Film traje 102 minute, izradio ga je Klub varaždinskih branitelja.
-
Odličan varaždinski bend nakon par godina stanke ponovno svira. Poslušajte njihov novi singl!
-
Repertoarom će 'Lucerne' proći cijelom Hrvatskom, ali će se otisnuti i dalje, u svijet modernizirane gospel glazbe te glazbe nadahnute country izričajem.
-
Za neosigurani traktor propisana je novčana kazna u iznosu od 660 do 6600 eura, poručuju iz policije.
Reci što misliš!