Vijesti / Društvo

DUH FRANCUSKE NA KORZU

'Slastice s pomakom' u Grofici Marici: Čupavac, gibanica, kremšnita... Ali na potpuno drugačiji način

'Slastice s pomakom' u Grofici Marici: Čupavac, gibanica, kremšnita... Ali na potpuno drugačiji način
Varaždinski.hr

'Uzeti naše kolače i podići ih na jednu novu razinu, to je bila ideja. Koncept je isti, ali je tehnika izrade bitno drukčija', kaže Robert Hromalić, koji se za slastičara školovao u Francuskoj.

Varaždinke i Varaždinci i svi gosti koji su danas posjetili kavanu Grofica Marica na glavnom varaždinskom trgu mogli su isprobati nove slastice koji predstavljaju iskorak od onoga što obično poznajemo.

Sam naziv druženja, 'Slastice s pomakom', nagovijestio je da je riječ o nečemu posebnom. A razlog za to je suradnja Ekosa s poznatim i kreativnim hrvatskim slastičarem Robertom Hromalićem, koji je završio prestižnu parišku kulinarsku školu Ferrandi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mario Vuković, majstor slastičar Grofice Marice, odnosno Ekosa, rekao nam je da cilj bio napraviti iskorak.

- Znate i sami da slastičarstvo ne poznaje granice. Odlučili smo Varaždincima pružiti mogućnost da probaju nešto drugačije. Uveli smo francuske proizvode, slastice koje su rađene s vrhunskim namirnicama u suradnji s Robertom Hromalićem. Tu su tako čupavac, međimurska gibanica, jedan proizvod od lješnjaka, moderna kremšnita i cvijet naranče, ali sve na drugačiji način. Za Advent planiramo nešto tipa fritule, ali opet će to biti posebne fritule - najavljuje Vuković. 

Nika Žganec nova je članica, pojačanje Ekosovog slastičarskog tima.

- Zaista je odlično imati priliku za rad s Robertom Hromalićem, ovo mi je prvi radni tjedan, još upijam.

Kaže Nika da je rad na ovim slasticama iznimo zahtjevan i sastoji se od mnogo etapa izrade.

- Ali rezultati su tu. To će vidjeti svatko tko isproba. I osobno sam oduševljena, jednako ih je lijepo raditi koliko i jesti. Točno se vidi koliko Robert ima znanja, iskustva, koliko pažnje posvećuje svakom detalju prilikom izrade. Jedan kolač ne možete napraviti u jedan, ni u dva, čak ni u tri dana. Više dana traje izrada svakog pojedinačnog kolača i vrlo su kompleksni - opisuje svoje iskustvo u radu mlada Nika Žganec.

Robert Hromalić podsjetio nas je da je Francuska, što se tiče i slastičarstva i kulinarstva općenito, izvorište svega znanja.

'Slastice s pomakom' u Grofici Marici: Čupavac, gibanica, kremšnita... Ali na potpuno drugačiji način Grofica Marica

- Slastičarstvo je Francuska. Sama Francuska je baza slastičarstva i struke, a razlika je čisto u tehničkim izradama samih proizvoda. Oni imaju bazu, imaju sve, ostatak svijeta naslijeđuje od njih - kaže.

Zašto hrvatski tradicionalni kolači u novome ruhu?

- Nekako najsmislenije mi je bilo Hrvatima prezentirati hrvatske kolače, a ne francuske ili belgijske. Uzeti naše kolače i podići ih na jednu novu razinu, to je bila ideja. A ovi su najpoznatiji. Svatko zna kolače poput čupavca, gibanice, kremšnite...

Kaže da je koncept izrade potpuno isti, ali razlika je u nečem drugom.

- Kod kremšnite i dalje je tu lisnato tijesto, krema od vanilije i šlag. Dakle, jednako je u oba slučaja, samo je ovo moje izrađeno drugom tehnikom. 

Mario Vuković i Nika Žganec kažu da Varaždinci odlično reagiraju na novu ponudu.

- Varaždinci su prekrano reagirali, svi su oduševljeni, vele da je to vrh slastičarstva. Najviše se traži čupavac i međimurska gibanica - otkriva Vuković.

Nika Žganec otkrila je svog favorita.

- Mislim da to lješnjak. Ali totalno sam subjektivna, jer volim orašaste plodove. Ma, fantastični su svi od reda! Pozivam vas da ih probate, vjerujem da vas neće razočarati - poručila je.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video