Vijesti / Društvo

'PREKINIMO ŠUTNJU'

ODGOVOR BOLNICE Ivana Risek: 'U posljednje dvije godine velika briga i pažnja usmjerena je na humanizaciju porođaja'

ODGOVOR BOLNICE Ivana Risek: 'U posljednje dvije godine velika briga i pažnja usmjerena je na humanizaciju porođaja'
Marko Jurinec/Pixsell; Varazdinski.hr

Nakon što je saborska zastupnica Ivana Ninčević Lisandrić javno podijelila svoje mučno i neugodno iskustvo vezano uz medicinski postupak kiretaže u splitskoj bolnici, mnoge su žene iz cijele Hrvatske odlučile podijeliti svoja iskustva...

Vezana vijest:

Ginekologija, Opća bolnica Varaždin PREKINIMO ŠUTNJU POTRESNA SVJEDOČANSTVA Žene progovorile o neugodnim iskustvima na varaždinskoj ginekologiji

Iz Opće bolnice Varaždin očitovali su se na kampanju 'Prekinimo šutnju' koju provodi Udruga Roda, a u sklopu koje je svoja neugodna iskustva vezana uz medicinske zahvate vezano uz reproduktivno zdravlje žena podijelilo i nekoliko žena koje su takva iskustva doživjele u Općoj bolnici Varaždin.

Podsjetimo, nakon što je saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić javno podijelila svoje mučno i neugodno iskustvo vezano uz medicinski postupak kiretaže u splitskoj bolnici, mnoge su žene iz cijele Hrvatske odlučile podijeliti svoja iskustva vezana uz medicinske zahvate vezane uz reproduktivno zdravlje žena iz hrvatskih bolnica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Udruga Roda odlučila je objediniti sva ta iskustva i proslijediti ih Ministarstvu zdravstva te su pokrenuli kampanju 'Prekinimo šutnju'. Javilo im se na stotine žena iz cijele Hrvatske koje su anonimno podijelile svoja iskustva iz hrvatskih bolnica. Među ženama koje su im se javile su i žene koje su imale neugodna iskustva u varaždinskoj bolnici.

Vezana vijest:

'PREKINIMO ŠUTNJU' MIŠLJENJE STRUKE Brajković Cesar: 'Neugodnih iskustava ima, žene o tome šute', Jukić: 'Problem je i preopterećenost sustava'

Općoj bolnici Varaždin poslali smo nekoliko pitanja vezanih uz medicinske zahvate vezane uz reproduktivno zdravlje žena kao što su kiretaža, epiziotomija, šivanje međice nakon poroda i slično. Pitali smo ih postoji li propisani medicinski protokoli na temelju kojih se ti zahvati provode i je li temeljem tih protkola anestezija obavezna ili ne. Zamolili smo ih također i da nam komentiraju svjedočanstva žena koje su u sklopu kampanje 'Prekinimo šutnju' podijelila svoja iskustva iz varaždinske bolnice.

Odgovorila nam je v.d. pročelnice Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin Ivana Risek koja je u svom odgovoru naglasila da su usmjereni prema humanizaciji porođaja ali i svih drugih oblika liječenja svojih pacijentica.

- U posljednje dvije godine u Varaždinskom rodilištu velika briga i pažnja je usmjerena je na humanizaciju porođaja, ali i svih drugih oblika liječenja naših pacijentica. U skladu s tim, a radi bolje komunikacije s našim pacijenticama, izrađeni su informirani pristanci koje pacijentice potpisuju prije svakog zahvata, a kojima se na njima razumljiv način obavještavaju o postupcima koji će se nad njima obavljati - istaknula je doktorica Risek.

Naglasila je također i da u svakodnevnom radu s pacijenticama slijede propisane postupnike i smjernice za pojedine zahvate te da svoj posao obavljaju profesionalno i s empatijom prema pacijenticama.

- Razumijevajući da je pobačaj za ženu izuzetno traumatičan i emotivan događaj, u posljednje dvije godine u našem rodilištu se svi medicinski zahvati vezani uz inkompletne i inducirane pobačaje zbog neurednih trudnoća obavljaju isključivo u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji pri čemu pacijentica spava i ne osjeća bol. U svim drugim razlozima provođenja kiretaža, ali i drugih malih zahvata koji se obavljaju, uključujući i šivanje međice nakon porođaja, pacijenticama se daje lokalna anestezija u vrat maternice. Kod takvog oblika lokalne anestezije i analgezije pacijentica je budna i osjeća bol, no prag bola je značajno viši. Takva praksa se provodi ne samo u našem rodilištu nego i u svim drugim rodilištima u Hrvatskoj i zemljama zapadne Europe zato jer opća anestezija sa sobom nosi i određene rizike - zaključila je doktorica Risek.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video