Politika / Varaždinsko smeće

NERIJEŠIV PROBLEM

OTPAD NA VINOKOVŠČAKU Svoje područje HEP je očistio i ogradio, ali hrpe smeća sve su veće na okolnim parcelama

OTPAD NA VINOKOVŠČAKU Svoje područje HEP je očistio i ogradio, ali hrpe smeća sve su veće na okolnim parcelama
Varaždinski.hr

Vlasnik najveće parcele na Vinokovščaku gdje se odlaže otpad je Ministarstvo obrane. Grad Varaždin je, putem komunalnog redarstva, državi izdalo rješenje o uklanjanju otpada...

Divlja odlagališta otpada na nekoliko lokacija uz rijeku Dravu vječiti su varaždinski problem, koji još uvijek nitko nije uspio riješiti. Među njima posebno se ističe lokacija Vinokovščak, dijelom i stoga što se na tome mjestu nalazi i vodocrpilište.

Još u travnju gradonačelnik Ivan Čehok sa suradnicima obišao je to područje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Akcija počinje, u sljedećih mjesec dana ćemo obuhvatiti sve, a dodatna poteškoća je to što ovo nije naše zemljište. Ono je dijelom u vlasništvu HEP-a, dijelom u vlasništvu Republike Hrvatske i mi ovdje nemamo ingerencije te ne možemo, na primjer, postaviti neke barijere. Grad može napraviti samo ono što je njegova zakonska ovlast i što mu Zakon o vlasništvu dopušta - rekao je tada.

Hrvatska elektroprivreda uzbrzo nakon toga očistila je jedan veći dio zemljišta uz kanal i postavila barijere kako bi spriječila prolaz vozila.

- To je tek jedno od područja na kojem se odlaže smeće. Ima ih još, i uz kanal, i uz staro korito Drave. U kojoj će mjeri ove barijere spriječiti one koji ilegalno odlažu otpad, vidjet ćemo - rekao nam je Miljenko Brezovec iz HEP Proizvodnje, direktor Proizvodnog područja Hidroelektrane Sjever.

U HEP-u su reagirali nakon prijave putem portala Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odnosno naloga višega inspektora zaštite okoliša. Trošak čišćenja, zbrinjavanja otpada i postavljanja barijera išao je, naravno, na teret HEP-a.

Grad Varaždin na tome je području zapravo vlasnik tek makadama koji vodi od mosta prema starom koritu Drave. Sve okolo su parcele u privatnom vlasništvu i vlasništvu Ministarstva obrane i HEP-a.

Na parceli Ministarstva obrane i dalje se odlaže otpad, a hrpe rastu iz dana u dan.

- Komunalno redarstvo je, sukladno Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, ovlašteno vršiti nadzor nedozvoljenog odbacivanja otpada neovisno o vlasniku te je izdalo Rješenje o uklanjanju otpada vlasniku zemljišta, odnosno Republici Hrvatskoj - odgovorili su nam iz Grada Varaždina.

Ostaje pitanje što još Grad može učiniti da se spriječi daljnji dovoz otpada.

- Gradsko Vijeće Grada Varaždina donijelo je Odluku o provedbi posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada i  Odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada. Tim je odlukama određeno provođenje pojačanog nadzora od strane komunalnih redara, postavljanje prepreka ili video nadzora, postavljanje znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada. Isto tako utvrđene su mjere za sprječavanje nepropisno odbačenog otpada, i to uspostavom sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu (putem GRIC-a na tel. 08000042 i dežurne linije komunalnog redarstva 099/4200-200) te evidentiranje lokacija i uklanjanje otpada s javnih površina - poručuju iz Grada. 

Dakle, kao što je gradonačelnik više puta ponovio - komunalni redari ne mogu biti cijelo vrijeme prisutni na Vinokovščaku, ali zato građani mogu redarstvu prijaviti slučajeve ilegalnog odlaganja. Fotografija s vidljivim regstracijskim oznakama bila bi više nego konkretna i korisna prijava.

U nastavku pogledajte video koji prikazuje kako izgleda situacija uz dravski kanal na području Vinokovščaka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video