Vijesti / Društvo

ALPE JADRAN FILA 2018.

Međunarodna filatelistička izložba od 18. do 21. listopada u varaždinskom HNK

Međunarodna filatelistička izložba od 18. do 21. listopada u varaždinskom HNK
Varaždinska županija

Međunarodna filatelistička izložba Alpe-Jadran Fila 2018. održati će se u Varaždinu od 18. do 21. listopada u prostoru koncertne dvorane u Varaždinu...

Na konferenciji za medije koja se održala danas, 15. listopada, u Županijskoj palači u Varaždinu najavljena je predstojeća međunarodna filatelistička izložba Alpe-Jadran Fila 2018. godine.

Svečano otvorenje predviđeno je u četvrtak, 18. listopada, u 12 sati u HNK Varaždin.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovu 23. Međunarodnu izložbu radne zajednice Alpe-Jadran, a tek četvrtu po redu u Hrvatskoj, najavili su zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, predsjednik Hrvatskog saveza filatelista Nenad Rogina, Ivan Librić, član upravnog odbora Hrvatskog saveza filatelista te Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Međunarodna filatelistička izložba Alpe-Jadran Fila 2018. godine održati će se u Varaždinu od 18. do 21. listopada u prostoru koncertne dvorane u Varaždinu.

Zajednički je organiziraju Hrvatski savez filatelista, Hrvatska pošta d.d.,Varaždinska županija i Grad Varaždin kao opću međunarodnu filatelističku izložbu 1. ranga, a službeno ju je podržala FEPA - Europski filatelistički savez i F.I.P. - svjetski filatelistički savez. Izložba Alpe-Jadran Fila 2018. godine održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Republike Hrvatske.

Zamjenik župana Tomislav Paljak izrazio je zadovoljstvo uključivanjem Županije u organizaciju ove izložbe.

- Varaždinska županija uključila se i podržala ovu jedinstvenu međunarodnu izložbu, naravno  podržavamo je i kao Županija, a posebno kao prva hrvatska županija koja predsjedava predsjedavajuća Savezom Alpe-Jadran. Savez ove godine slavi 40. godina postojanja te je ovo jedan izuzetan događaj u ovoj važnoj godini za Savez. Koristim priliku da pozovem sve građane da dođu  razgledati poštanske marke, izložba je besplatna, Hrvatska ima dugu filatelističku tradiciju i biti će puno toga za vidjeti. Dobro je poznato kako su poštanske marke dio identiteta i povijesti jedne zemlje, a povijest naše zemlje je izuzetno bogata - rekao je zamjenik župana Paljak.

I zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica je naglasila kako će izložba biti odlična promocija za Varaždin i Varaždinsku županiju, dok je predsjednik Hrvatskog saveza filatelista Nenad Rogina rekao da će na izložbi sudjelovati sedam zemalja Saveza Alpe Adria, a posebni gosti su filatelisti iz Češke Republike.

- Ove godine obilježavamo 100 godina od izdavanja prve hrvatske poštanske marke, a hrvatski filatelisti postižu zapažene uspjehe, pa je tako Mladen Vilfan prošli mjesec osvojio 90 bodova (što je rezultat u rangu zlatne medalje) na Svjetskoj filatelističkoj izložbi “Praga 2018” za izložene prve hrvatske poštanske marke izdane 29. studenoga 1918. čiju 100. obljetnicu filatelisti slave ove godine. Također, Ivanu Libriću, kao prvom Hrvatu, u Pragu je uručena nagrada Federacije europskih filatelističkih saveza (FEPA) za izniman doprinos organiziranoj filateliji. Zahvaljujem se i Gradu i Županiji na pomoći i organizaciji, siguran sam da će građani prepoznati važnost i značaj izložbe - rekao je Nenad Rogina.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini je naglasio da je izložba izuzetno dobra promocija same Županije te da će ona okupiti veliki broj ljubitelja filatelije u obnovljenoj Koncertnoj dvorani.

Inače, Penny Black je ime prve poštanske marke u povijesti korištene u poštanskoj službi. Izdana je u Velikoj Britaniji 1840. godine.

U koncertnoj dvorani u varaždinskom HNK posjetitelji će imati prilike vidjeti preko 100 ponajboljih izložaka u svim filatelističkim natjecateljskim razredima. Posebno je zanimljivo da će se na izložbi prvi puta pokazati specijalizirana zbirka prvih hrvatskih maraka izdanih 1918. godine.

Napomenimo još jednom, najveću ovogodišnju europsku izložbu zajednički organiziraju Hrvatski savez filatelista, Hrvatska pošta d.d., Varaždinska županija i Grad Varaždin, a službeno ju podržava Europski savez filatelističkih asocijacija i Svjetski filatelistički savez.

Također, ova izložba održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Sabora Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, a svečano otvorenje predviđeno je u četvrtak, 18. listopada, u 12 sati u HNK Varaždin.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video