Vijesti / Društvo

WASSERBURG

FOTO Bisag - drevna utvrda na jugu županije koja i dalje ima svoju čar

FOTO Bisag - drevna utvrda na jugu županije koja i dalje ima svoju čar
Krešimir Stančić

Karakteristično za ovu utvrdu/dvorac je to da nije postala ruševina u nekim davnim vremenima o čijoj slavi ne može svjedočiti niti jedan živući čovjek...

Krešimir Stančić uputio se na jug Varaždinske županije gdje se, stješnjen između stare ceste i autoceste za Zagreb, u istoimenom selu nalazi ostatak dvorca Bisag.

- Dvorac je malo pojednostavljeno rečeno jer je ova građevina svoj 'život' započela kao utvrda, wasserburg. Nizinski je to tip utvrde kojeg je karakterizirao četvrtast tlocrt s cilindričnim kulama, a cijeli kompleks je bivao opasan jarkom punim vode. Očuvani primjerci wasserburga su npr. varaždinski Stari grad te Konjščina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karakteristično za ovu utvrdu/dvorac je to da nije postala ruševina u nekim davnim vremenima o čijoj slavi ne može svjedočiti niti jedan živući čovjek. Usprkos čestim nestručnim pregradnjama u dvorac, Bisag je do prije sedamdesetak godina bio u uporabnom stanju. Posljednji znani vlasnik bio je književnik Milan Begović. Autor libreta za operu 'Ero s onoga svijeta' u Bisagu je tražio inspiraciju odmaknut od gradske vreve.

Uložio je u obnovu mnogo novca, no na kraju ga je načet bolešću morao napustiti. Ipak, u vrijeme gospodarenja Bisagom napisao je neka od svojih najboljih djela među kojima i dijelove libreta za operu Jakova Gotovca - otkrio je Stančić.

Pogledajte fotogaleriju današnjeg izgleda Bisaga.

Dvorac Bisag Dvorac Bisag

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!