Vijesti / Društvo

NA DANAŠNJI DAN

VŽ KALENDAR 1768. godine carica Marija Trezija naredila gradskom magistratu poduzimanje mjera za sprečavanje požara

VŽ KALENDAR 1768. godine carica Marija Trezija naredila gradskom magistratu poduzimanje mjera za sprečavanje požara
Varaždinski.hr/Wikipedija

Magistrat je ispunjavajući vladaričinu naredbu donio odredbe prema kojima su svi Varaždinci imali obavezu doći na mjesto požara i sudjelovati u gašenju...

11.10.1768. Kraljica i carica Marija Terezija naredila je varaždinskom gradskom magistratu poduzimanje mjera za sprečavanje požara koji su se često događali u gradu. Magistrat je ispunjavajući vladaričinu naredbu donio odredbe prema kojima su svi Varaždinci imali obavezu doći na mjesto požara i sudjelovati u gašenju. Posebna zaduženja dobili su cehovi: trgovci i bravari imali su zadaću dovesti na garište bačve napunjene vodom i štrcaljke, krznar, sedlari i remenari donosili su kožnata vedra s vodom, stolari ljestve, kovači svinute krampove za rušenje zapaljenog objekta, ostali su morali vaditi vodu iz bunara i puniti vedra i bačve. Grad je nabavio 4 nove velike bačve koje su pune vodom bile smještene na kola, kupljena je štrcaljka, 8 dugih ljestava, krampovi, 20 kožnatih vedrica.

11.10.1565. Kralj Maksimilijan dodijelio je grofovsku titulu banu Petru Drugom Erdödyju kao nagradu za uspješno ratovanje protiv Turaka. Članovi grofovske obitleji Erdödy od 1607.godine bili su nasljedni veliki župani Varaždinske županije i vlasnici starogradske tvrđe.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!