Vijesti / Društvo

MIŠLJENJE PRAVOBRANITELJICE

40 DANA ZA ŽIVOT I najmlađi u prosvjedu: 'To je manipulacija djecom, ona ne mogu razumjeti aktivističku poruku'

40 DANA ZA ŽIVOT I najmlađi u prosvjedu: 'To je manipulacija djecom, ona ne mogu razumjeti aktivističku poruku'
Facebook

'Moguće je da su roditelji dali suglasnost za korištenje fotografija djece u sklopu ove kampanje, no ta suglasnost nije uvijek u skladu sa zaštitom najboljeg interesa djeteta', kaže Pravobraniteljica za djecu.

Kao i u nizu gradova diljem Hrvatske, u Varaždinu je započela kampanja protiv pobačaja pod nazivom '40 dana za život'. Aktivisti su se prvi puta ispred Opće bolnice Varaždin okupili 26. rujna, a akcija traje do 4. studenoga.

Temeljni cilj kampanje, kako je bila istaknula voditeljica inicijative u Varaždinu Ivančica Milovec, zaštita je života od začeća do prirodne smrti.

- Prvenstveno je ovdje riječ o miroljubivom bdijenju za nerođene – rekla nam je Milovec.

Vezana vijest:

40 dana za život u Varaždinu BDIJENJEM PROTIV POBAČAJA I u Varaždinu započela inicijativa 40 dana za život: 'Broj pobačaja pao je za 50 posto'

Proteklih dana na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije djece koja sudjeluju u kampanji. Za mišljenje o takvoj vrsti aktivizma upitali smo Pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević.

Ured pravobraniteljice za djecu i prethodnih je godina bio obaviješten o tome da u provođenje kampanje '40 dana za život' aktivisti uključuju i djecu, među kojom i onu rane predškolske dobi, rečeno nam je.

Primjerice, objavljivane su fotografije djece koja drže transparente pro-life akcije '40 dana za život' te se sugeriralo kako su i djeca sudionici kampanje. 

- Smatram da je neprimjereno na takav način koristiti djecu u borbi za ciljeve odraslih, odnosno ciljeve dijela građana koji žele potpunu zabranu pobačaja, čime ograničavaju prava žena u određenom segmentu života. Time se djecu iskorištava kako bi se prenijela određena aktivistička poruka, koja nema veze s njima niti je ona mogu razumjeti, pa u tome prepoznajemo i manipulaciju djecom - stav je Pravobraniteljice.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu jasno poručuju da je pravo odraslih da se udružuju i zastupaju svoja stajališta te da se i javnim prosvjedom zauzimaju za svoje ciljeve, ali smatraju da nipošto nije primjereno koristiti djecu u promociji takvih ciljeva. 

- Moguće je da su roditelji dali suglasnost za korištenje fotografija djece u sklopu ove kampanje, no ta suglasnost nije uvijek u skladu sa zaštitom najboljeg interesa djeteta jer roditelji ponekad nisu svjesni da time dijete izlažu određenom riziku - kaže Pravobraniteljica.

Dodaje da misli da bi, radi zaštite dobrobiti djece, organizatori ove kampanje trebali zaštititi privatnost djece u svojim objavama putem raznih društvenih medija, kao i da bi se trebali suzdržati općenito od uključivanja djece u aktivnosti u sklopu kampanje. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!