Vijesti / Društvo

VAPAJ ZA ŽRTVU

'STISNUO SAM ZUBE 1991., STISNUT ĆU I 2018.' I branitelji s područja Varaždinske županije idu na prosvjed u Vukovar

'STISNUO SAM ZUBE 1991., STISNUT ĆU I 2018.' I branitelji s područja Varaždinske županije idu na prosvjed u Vukovar
Davor Javorović/Pixsell

- Politika, ove priče o rušenju Vlade, to nas ne zanima. Idemo dati podršku svim ljudima kojima je naneseno zlo - poručio je Robert Puja.

I branitelji s područja Varaždinske županije sudjelovat će u subotu na prosvjedu 'Vapaj za žrtvu' u Vukovaru.

Inicijator prosvjeda u Vukovaru vukovarski je gradonačelnik Ivan Penava, koji naglašava da je cilj prosvjeda upozoriti na šutnju hrvatskih institucija o problemu neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru, ali i drugdje. Prosvjed je međutim dobio i političku konotaciju, budući da mnogi smatraju kako je riječ o pokušaju destabiliziranja Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića.

Varaždinski branitelji koji planiraju ići na prosvjed u Vukovar ističu da ih politika ne zanima i da će se na prosvjed odazvati samo i isključivo zbog glavnog cilja prosvjeda, a to je nerad ili nedovoljan rad državnih institucija po pitanju procesuiranja ratnih zločina.

Poziv na prosvjed u Vukovaru braniteljima s područja Varaždinske županije uputilo je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnica Varaždinske županije, a predsjednik tog društva i vukovarski branitelj Darko Posavec naglašava da nekadašnji zatočenici srpskih koncentracijskih logora najbolje znaju da državne institucije nisu napravile dovoljno da bi se kaznili ratni zločini.

- Na vlastitoj koži osjećam da se proteklih 27 godina nije radilo ništa. Nema kriminalističkih istraživanja, nema sudskih procesa, nema pravomoćnih presuda. I kao vukovarski branitelj osjećam da s pravne strane nije učinjeno dovoljno da bi se procesuirali zločini koji su se dogodili i prema ljudima i prema gradu Vukovaru i prema kulturnim znamenitostima. I zato smatram da u subotu mi branitelji moramo biti u Vukovaru. Ja idem unatoč zdravstvenim problemima koje imam. Stisnuo sam zube 1991., stisnut ću zube i 2018. godine - poručio je Posavec.

Odluku o podršci prosvjedu donio je i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi pa će tako na prosvjedu u Vukovaru sudjelovati i predstavnici Udruge 7. Gardijske brigade Puma, a predsjednik te udruge Robert Puja odlučno je odbacio sve političke konotacije prosvjeda.

- Za nas je ključna ideja prosvjeda, a to je da institucije počnu raditi svoj posao i da se procesuiraju ratni zločini. Politika, ove priče o rušenju Vlade, to nas ne zanima. Idemo dati podršku svim ljudima kojima je naneseno zlo - poručio je Puja.

Branitelji s područja Varaždinske županije zajedno će i organizirano u subotu otputovati na prosvjed autobusima. Prijave za putovanje su još u tijeku no prema procjenama na prosvjedu u Vukovaru bi trebalo sudjelovati stotinjak branitelja s područja Varaždinske županije.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!