Vijesti / Društvo

BDIJENJEM PROTIV POBAČAJA

I u Varaždinu započela inicijativa 40 dana za život: 'Broj pobačaja pao je za 50 posto'

I u Varaždinu započela inicijativa 40 dana za život: 'Broj pobačaja pao je za 50 posto'
Zvonko Lončar

U Varaždinu je danas započela inicijativa 40 dana za život, a trajat će sve do 4. studenog...

Ispred varaždinske Opće bolnice danas je započela sedma po redu inicijativa 40 dana za život. Riječ je o inicijativi koja se ove godine provodi u 29 gradova diljem Hrvatske, u trajanju od 40 dana, a temeljni cilj im je, kako ističe voditeljica inicijative u Varaždinu Ivančića Milovec, zaštita života od začeća do prirodne smrti.

- Prvenstveno je ovdje riječ o miroljubivom bdijenju za nerođene. Na nacionalnom nivou organizator je inicijativa 40 dana za život, a na lokalnoj razini organizirali smo se samoinicijativno – rekla nam je Milovec.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U inicijativu 40 dana za život u Varaždinu uključeno je između 40 do 60 ljudi, pri čemu se neki na bdijenje odazivaju redovito, dok drugi po mogućnostima.

Ističe kako nemaju pretenzije na političko djelovanje.

- Mi ne želimo ulaziti u političke sfere, ne želimo odlučivati, niti vršiti pritisak na bilo koga. Nama je prvenstveni cilj osvješčivanje lokalne zajednice u pitanju pobačaja i što to pobačaj jest. O zakonima neka raspravljaju političari, mi nismo političari niti nas taj dio zanima – dodala je Milovec.

Pritisak na žene

Zagovornici prava žena na probačaj često ističu kako se ovom vrstom prosvjeda vrši pritisak na žene koje razmišljaju o pobačaju, no iz inicijative odbacuju takvo prosuđivanje.

- Mi ne vršimo pritisak na žene koje razmišljaju o pobačaju, to pričaju oni koji ne znaju ništa o nama, nikad nismo imali slučaj da bi se na bilo koga vršio pritisak. Kod žena koje idu na pobačaj se ne može ni znati da one idu na abortus. To su vrlo smiješne izjave. Pola ljudi nas niti ne vidi dok prolaze ovdje, a nismo ni smješteni ispred ginekologije pa da vršimo pritisak na taj način.

Što se samih rezultata dosadašnjih inicijativa tiče, Milović ističe kako postoji korelacija između rada inicijative i ostalih udruga koje se bore za zabranu pobačaja i statističkih podataka o broju pobačaja.

- Što se pobačaja tiče, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, možemo vidjeti da od pretprošle godine na prošlu, od 2016. na 2017., je duplo smanjen broj pobačaja na razini Hrvatske, a ponajviše u Varaždinu. Sad, radi li se tu o utjecaju inicijative ili i radu Udruge Betlehem i sličnih udruga, teško je odrediti – zaključila je Milovec.

Inicijativa 40 dana za život u Varaždinu će se provoditi 4. studenog, svaki dan od 8 do 16 sati.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video