Vijesti / Društvo

ZELJARIJADA

ZELJARIJADA Očekuju vas koncerti Bosutskih bećara i Crvene jabuke, a kuhari će pripremiti sarmu dugu 1300 metara!

ZELJARIJADA Očekuju vas koncerti Bosutskih bećara i Crvene jabuke, a kuhari će pripremiti sarmu dugu 1300 metara!
Varazdinski.hr

Novost je da će Zeljarijada ove godine zapravo početi u osnovnim i srednjim školama te restoranima.

U Vidovcu će od 20. do 23. rujna biti održana 21. po redu Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji.

Uz glazbene izvođače, Crvenu jabuku, Bosutske bećare i Activ band, posjetitelje očekuje već tradicionalna mega-sarma pripremljena od Varaždinskog zelja, kao i Sajam starih zanata, Gospodarski sajam, Sajam zaštićenih proizvoda, Međunarodna smotra folkora, natjecanje u kuhanju 'Zeljarskog kotlića', šaran na rašljama te Vidovečki gibanik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novost je da će Zeljarijada ove godine zapravo početi u osnovnim i srednjim školama te restoranima.

U četvrtak, 20. rujna, prvi put će se u školama i u restoranima na jelovnicima naći jela od Varaždinskog zelja, a s ciljem da se populariziraju jela od ove visokokvalitetne namirnice.

Zelje će za tu prigodu donirati Udruga zeljara.

- Ove godine uključilo se 37 škola s područja Varaždinske županije koje će u petak na svom meniju u školskoj kuhinji imati jela od zelja, a za tu prigodu donirali smo 650 kilograma zelja, što kiselog, što svježeg - rekla je Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja.

U Vidovcu će u subotu, 22. rujna, u 9 sati početi kuhanje mega-sarme, koju će prije toga cijelu noć pripremati čak 50 kuhara i učenika.

Za mega-sarmu, koja će prema riječima Damira Crlenija biti duga oko 1300 metara, biti će potrošeno 1.200 komada velikih glavica kiselog Varaždinskog zelja, točnije 22.000 listova, a uz to i 300 kilograma junećeg mesa, 410 kilograma svinjskog mesa, 105 kilograma riže, 75 kilograma kobasica, 25 kilograma brašna, 40 kilograma brašna, 4,5 kilograma svježeg češnjaka, pet kilograma peršina, 2 kilograma mljevenog papra, a i 2 kilograma slatke mljevene paprike.

Kuhari i učenici će morati očistiti 350 kilograma krumpira za subotu, a 150 kilograma za nedjelju.

 Izdvajamo i da će u sklopu Zeljarijade, osim gastronomskih, kulturnih i zabavnih programa, biti održana i edukacija za poljoprivrednike.

U Maruševcu će u petak, 21. rujna, u 14 sati početi Dani polja u sklopu kojih će biti održano predavanje o bakteriozi na Varaždinskom zelju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video