Vijesti / Društvo

ZELJARIJADA 2018.

VRIJEME JE ZA ZELJE! Nikad bogatiji program Zeljarijade, 50 kuhara pripremit će sarmu dugu čak 1300 metara!

VRIJEME JE ZA ZELJE! Nikad bogatiji program Zeljarijade, 50 kuhara pripremit će sarmu dugu čak 1300 metara!
Varazdinski.hr

Pred nama je još jedna Zeljarijada, a čekaju nas i neki noviteti...

U Vidovcu će od 20. do 23. rujna biti održana 21. po redu Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji.

Uz glazbene izvođače, Crvenu jabuku, Bosutske bećare i Activ band, posjetitelje očekuje već tradicionalna mega-sarma pripremljena od Varaždinskog zelja, kao i Sajam starih zanata, Gospodarski sajam, Sajam zaštićenih proizvoda, Međunarodna smotra folkora, natjecanje u kuhanju 'Zeljarskog kotlića', šaran na rašljama te Vidovečki  gibanik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najavljeno je to danas, 17. rujna, na konferenciji za novinare na koji su bili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, direktor TZ Varaždinske županije i predsjednik Organizacijskog odbora Miran Bojanić Morandini, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, kao i Silvija Zagorec iz Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec te Marija Cafuk iz Udruge proizvođača voća i povrća Zeljari.

Noviteti Zeljarijade

Novost je da će Zeljarijada ove godine zapravo početi u osnovnim i srednjim školama te restoranima.

U četvrtak, 20. rujna, prvi put će se u školama i u restoranima na jelovnicima naći jela od Varaždinskog zelja, a s ciljem da se populariziraju jela od ove visokokvalitetne namirnice.

Zelje će za tu prigodu donirati Udruga zeljara.

- Ove godine uključilo se 37 škola s područja Varaždinske županije koje će u petak na svom meniju u školskoj kuhinji imati jela od zelja, a za tu prigodu donirali smo 650 kilograma zelja, što kiselog, što svježeg – rekla je Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja.

Osim što je nedavna analiza pokazala da je u Hrvatskoj najpopularnije jelo sarma, rezultati istraživanja provedenog među potrošačima kiselog zelja na zagrebačkom tržištu pokazali su da čak 40 posto ljudi preferira varaždinsko zelje, što je daleko ispred ogulinskog i ličkog zelja, otkrio je župan Radimir Čačić.

-  U Varaždinskoj županiji proizvodimo gotovo deset puta više zelja nego što ga sami potrošimo, a gleda li se cijela država, proizvodimo 40 posto hrvatskih potreba. Proizvodnjom zelja se u našoj županiji bavi 1.500 OPG-ova i promocija putem ovakve manifestacije, festivala zelja, za nas je jako važna. U promociju i brendiranje Varaždinskog zelja ćemo krenuti još snažnije - naglasio je župan.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić zahvalio je Varaždinskoj županiji, županu Čačiću i posebnoj savjetnici i predsjednici TZ-a Nataliji Martinčević.

- Zeljarijada izlazi van granica Općine i postaje županijski projekt, a uskoro sigurno i nacionalni. Ove godine imamo tri općine – partnere, a to su Petrijanec, Maruševec i Vinica koje su također poznate po proizvodnji Varaždinskog zelja - rekao je Hranić.

Sarma kakva se ne viđa često

U Vidovcu će u subotu, 22. rujna, u 9 sati početi kuhanje mega-sarme, koju će prije toga cijelu noć pripremati čak 50 kuhara i učenika.

Za mega-sarmu, koja će prema riječima Damira Crlenija biti duga oko 1300 metara, biti će potrošeno 1.200 komada velikih glavica kiselog Varaždinskog zelja, točnije 22.000 listova, a uz to i 300 kilograma junećeg mesa, 410 kilograma svinjskog mesa, 105 kilograma riže, 75 kilograma kobasica, 25 kilograma brašna, 40 kilograma brašna, 4,5 kilograma svježeg češnjaka, pet kilograma peršina, 2 kilograma mljevenog papra, a i 2 kilograma slatke mljevene paprike.

Kuhari i učenici će morati očistiti 350 kilograma krumpira za subotu, a 150 kilograma za nedjelju.

U Vidovcu će se vjerojatno pripremati i najveća zaprška – od 25 kilograma brašna i 25 litara ulja.

Svečano otvorenje Zeljarijade je u subotu u 14 sati, a rezanje i podjela mega-sarme počinje u 15 sati.

Izdvajamo i da će u sklopu Zeljarijade, osim gastronomskih, kulturnih i zabavnih programa, biti održana i edukacija za poljoprivrednike.

U Maruševcu će u petak, 21. rujna, u 14 sati početi Dani polja u sklopu kojih će biti održano predavanje o bakteriozi na Varaždinskom zelju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video