Scena / Špancirfest 2018

PRIPREME ZA FESTIVAL

KROZ LIŠĆE NEBO Prekrasna umjetnička instalacija krasit će svod iznad Franjevačkog trga tijekom Špancirfesta

KROZ LIŠĆE NEBO Prekrasna umjetnička instalacija krasit će svod iznad Franjevačkog trga tijekom Špancirfesta
Varaždinski.hr

Riječ je o radu akademske kiparice Ide Blažičko, koja se na varaždinskom trgu odlučila kreativno poigrati koristeći motiv lipe, kao staroslavenskog stabla koje značajno mjesto zauzima i u mitologiji ovoga prostora.

'Kroz lišće nebo' naziv je iznimne umjetničke instalacije koja će krasiti Franjevački trg tijekom ovogodišnjeg Špancirfesta. 

Riječ je o radu akademske kiparice Ide Blažičko, koja se na varaždinskom trgu odlučila kreativno poigrati koristeći motiv lipe, kao staroslavenskog stabla koje značajno mjesto zauzima i u mitologiji ovoga prostora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravo je tema doktorske disertacije Ide Blažičko na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu iz 2016. godine (nakon što je prethodno, četiri godine ranije, doktorirala i u Kini) bila 'Biomimetika u službi umjetnosti'. A to je poveznica prema njezinu radu koji će krasiti Franjevački trg.

Vezana vijest:

Lunapark Čarli LUNAPARK NA ŠPANCIRFESTU FOTO Lunapark Čarli stigao u Varaždin, bit će još veći nego na Porcijunkulovom!

- Biomimetika dolazi od riječi bios, što znači život, i mimesis, oponašati. No u ovome slučaju nikako nije riječ o običnom oponašanju, već o izvlačenju iz prirode njezinih najboljih principa i njihovoj kreativnoj upotrebi putem strukture pri izradi novih metoda - objasnila nam je umjetnica pojam biomimetike.

Instalacija 'Kroz lišće nebo' priča jednu priču koja u sebi sadrži zanimljiv element vizualizacije vjetra.

- Može se reći da dolazi do dematerijalizacije listova, sama skulptura nestaje, zbog prozračnosti materijala, a uočljiva je prema linearnom crtežu, prema grafizmima na površini pločnika, i prema tome ljuljanju i ljepoti vjetra. Možemo, recimo to tako, osjetiti i vidjeti vjetar - kaže Ida Blažičko.

Uz listove, tu su i peteljke, koje služe kao stabilizator forme.

- Ona daje listu težinu, omogućuje mu i dalje da leti, ali ga i zadržava. Neće visjeti do poda, bit će postavljena u zrak, na dovoljnoj visini da nije baš dohvatljiva. A opet, čak i ako ostane tako da niče iz poda, bilo bi to također prilično poetski i mislim da ne bi bilo nikakvih problema, jer ne pobuđuje agresiju - kroz smijeh priča umjetnica.

Kaže da je spremno prihvatila poziv da dođe na Špancirfest.

- Obožavam ga, dolazim svake godine i izuzetna mi je čast raditi ovdje. Već sam imala u Varaždinu jednu izložbu, u Galeriji K10, i tada je krenula suradnja. Ovo što sada radimo je savršeno. Prekrasna lokacija, barokna jezgra i onda unutar toga jedan suvremeni akcent, prekrasan osjećaj.

Ida Blažičko prije dva dana je došla iz Portugala i vrlo brzo se opet vraća tamo. Naime, dobila je poziv za sudjelovanje na tamošnjoj iznimno renomiranoj izložbi u gradu Guimarãesu, koja počinje 1. rujna.

- Riječ je o prekrasnoj izložbi suvremenog tekstila iz cijelog svijeta. Glavna pozvana umjetnica je Ann Hamilton, izuzetna i u svijetu vrlo cijenjena i relevantna. Tako da mi je velika čast biti dio cijele priče, održati govor i napraviti instalaciju. Tamo sam izrađivala rad, inspiriran njihovim vodenim koritima u kojima žene i dan danas peru rublje, vani, na javnim mjestima. To su prekrasna mjesta socijalizacije, jer danas više ne postoji potreba za pranjem rublja na taj način, ali je u ovome slučaju riječ o jednom načinu komunikacije, i to između svih naraštaja. Taj običaj još uvijek postoji i to je nešto prekrasno i nevjerojatno. Zaista divno iskustvo.

Idin rad u Portugalu bavi se upravo aspektom vode - rijekom, pitkom vodom, vodom kao mjestom života... Njezina instalacija protezat će se kroz tri lokacije u gradu. Do 1. rujna sve mora postaviti, tamo će biti do 3. rujna, a onda je očekuju još kulturni događaji u Zagrebu i Dubrovniku, nakon čega počinje nova studentska godina na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video