Vijesti / Društvo

SPEKTAKL

Vrhunska letačka predstava na varaždinskom nebu, sudjelovalo 50 letjelica iz 11 zemalja

Vrhunska letačka predstava na varaždinskom nebu, sudjelovalo 50 letjelica iz 11 zemalja
CIAV

Ovogodišnji međunarodni aeromiting u Varaždinu započeo je točno u podne padobranskim skokom u kojem je sudjelovalo dvadesetak padobranaca.

Spektakularni nastup F/A - 18B Hornet Španjolskog ratnog zrakoplovstva bio je tek jedan od vrhunaca prvoga dana ovogodišnjeg međunarodnog aeromitinga - Croatian International Air Show Varaždin (CIAV), koji je brojnim posjetiteljima ponudio vrhunske letačke predstave na varaždinskom nebu.

Publika je u subotu, 21. srpnja, uživala u bogatom i dinamičnom programu u kojem je sudjelovalo više od pedeset letjelica iz 11 zemalja svijeta - Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Španjolske, Italije, Austrije, Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske i Slovenije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovogodišnji međunarodni aeromiting u Varaždinu započeo je točno u podne padobranskim skokom u kojem je sudjelovalo dvadesetak padobranaca, koji su na svečanu tribinu donijeli zastave zemalja sudionica, a potom je saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik visoke pokroviteljice ove zrakoplovne priredbe - predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, otvorio CIAV 2018., najveći aeromiting u ovom dijelu Europe.

- Varaždin je poznat po dobrim emocijama, bilo da šećete ili letite! Varaždin ima dugu i bogatu zrakoplovnu tradiciju, ovaj je grad rasadnik vrhunskih pilota i domaćin ove impresivne međunarodne zrakoplovne priredbe. U ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović upućujem iskrene čestitke organizatorima iz Aerokluba Varaždin na uzornoj organizaciji i impresivnom programu - istaknuo je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske te najavio kako će 2020. godine na varaždinskom aeromitingu nastupiti i F-16 'Barak' Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Čestitke organizatorima uputili su i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok te župan Varaždinske županije Radimir Čačić, dok je izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića, državni tajnik Zdravko Jakop, posebno istaknuo podršku koje su Ministarstvo obrane i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ove godine pružili organizatorima ove zrakoplovne priredbe.

CIAV U Varaždinu počeo najveći međunarodni aeromiting u ovom dijelu Europe CIAV

Predsjednik Aerokluba Varaždin Branko Komar, na svečanosti otvorenja posebno je zahvalio MORH-u i HRZ-u na pomoći, zahvaljujući kojoj je varaždinski aeromiting dobio novu dimenziju kvalitete i atraktivnosti.

Potom je uslijedio dinamičan program koji je započeo atraktivnim preletom MIG- 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te Galeba G-2, nakon čega je na varaždinskom nebu zagrmio i Eurofighter Typhoon Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije.

Zračne bravure u zraku izvodio je u Extri 300 naš akrobatski pilot Branimir Ambreković, a vrhunsku letačku vještinu demonstrirali su i piloti Zračnih snaga Republike Austrije koji su letjeli na zrakoplovu SAAB 105.

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u MIG-ovima 21 izveli su i dojmljivu vježbu presretanja iznad varaždinskog aerodroma, koji je nadlijetao i oldtimer sovjetske proizvodnje - Yakovlev Yak-11.

Na aeromitingu u Varaždinu više od 50 letjelica iz 11 zemalja CIAV

Varaždinski aerodrom i ove je godine nadletio JAS -39C Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva, a fascinantni letački program i ove je godine izveo jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu - Peter Podlunšek na svojoj EXTRI EA-330 SC.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video