Vijesti / Društvo

OBRAZOVANJE

Mladi europski stažisti posjetili Lepoglavu: 'Malo smo porazgovarali o bitku, svijetu, aktivizmu i istini'

Mladi europski stažisti posjetili Lepoglavu: 'Malo smo porazgovarali o bitku, svijetu, aktivizmu i istini'
Grad Lepoglava

Lepoglava je jedna od najdugovječnijih destinacija u Hrvatskoj i redovita stanica europske mladeži kad je u pitanju program razmjene mladih 'Eurodyssée' kojeg provodi Skupština Europskih regija (Assembly of European Regions - AER).

Jedan od koordinatora za Hrvatsku je Varaždinska županija koja kroz aktivnu suradnju s Gradom Lepoglavom i Nezavisnom udrugom mladih već devetu godinu na tri mjeseca ugošćuje mlade iz Europe.

- U Lepoglavi je tako kroz prethodno razdoblje boravilo 12 mladih Europljana na stažiranju, a dok mi još uvijek čekamo svoje 'Lepoglavčane' u programu, odnosno novu generaciju, neki su nas dan posjetili ovogodišnji stažisti iz Varaždina. Malo smo proćakulali o bitku, svijetu, aktivizmu i istini, obišli Nezavisnu udrugu mladih gdje su boravili njihovi prethodnici u programu i složili se da je Hrvatska svjetski prvak - kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je primio troje mladih, Maurícia Diasa iz Portugala te Victoriu Smith i Benjamina Guillet-Revola iz Belgije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inače, 'Eurodyssée' je program razmjene mladih Skupštine europskih regija koji je započeo 1985. godine.

Svrha programa je omogućiti mladim ljudima da steknu profesionalno iskustvo i nauče jezik zemlje domaćina.

Ciljevi programa su stvaranje svijesti o Europi građana, povezivanje regija i poticanje tvrtki na stvaranje radnih mjesta na kojima mladi mogu obaviti vježbenički staž i steći radno iskustvo.

Lepoglava je dio ovog programa od 2010. godine, a ono važno za naše mlade jest što je program koncipiran na temelju principa reciprociteta, što znači da regija ugošćuje, ali isto tako šalje mlade ljude u regije partnere. Mladi Lepoglavčani tako mogu posredstvom Grada, NUM-a i Varaždinske županije svoje 'stažiranje' obaviti u jednoj od regija Europe.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video