Vijesti / Društvo

CIAV 2018.

SPEKTAKL NA NEBU, ALI I ZEMLJI Najveći međunarodni aeromiting u ovom dijelu Europe 21. i 22. srpnja u Varaždinu

SPEKTAKL NA NEBU, ALI I ZEMLJI Najveći međunarodni aeromiting u ovom dijelu Europe 21. i 22. srpnja u Varaždinu
Foto agencija Sjever

Varaždinski aeromiting ove će godine imati novu dimenziju kvalitete i atraktivnosti, pa organizatori najavljuju da će biti jedan od najuzbudljivijih aeromitinga u ovom dijelu Europe...

Spektakularna priredba u zraku, ali i na zemlji, CIAV (Croatian International Air Show Varaždin) održat će se 21. i 22. srpnja na varaždinskom aerodromu, a pripreme su u finalnoj fazi, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Gradskoj vijećnici.

Miting se održava upravo u 2018. koja je za Aerodrom Varaždin godina značajnog jubileja pošto obilježava 50 godina postojanja, a aeromiting obilježava 50. obljetnicu održavanja u Varaždinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Posjetitelje očekuje bogat program u sklopu najvećeg međunarodnog aeromitinga u ovom dijelu Europe. Dolazi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sa NATO saveznicima te letači iz Češke, Slovačke, Španjolske, Velike Britanije, SAD-a, Slovenije, Mađarske i susjednih država - istaknuo je Robert Mišak, tajnik Aerokluba Varaždin.

Otvorenje će biti u subotu, 21. srpnja, u podne, kad će general Zdravko Jakop i gradonačelnik Ivan Čehok otvoriti priredbu, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izvest će desant.

- Iz padobrana će iskočiti sudionici noseći zastave svih država koje sudjeluju u manifestaciji. Nakon toga, u 13 sati, pa sve do 19.40 bit će preleti MIG-ova, ali i drugih letjelica - kazao je Mišak, dodavši da će u subotu i nedjelju aerodrom biti za posjetitelje otvoren 8 sati, kad će posjetitelji do 10.40 sati moći razgledati avione.

Uz atraktivni program u zraku, u kojem će sudjelovati nadzvučni borbeni zrakoplovi - F/A - 18B Hornet Španjolskog ratnog zrakoplovstva, Eurofighter Typhoon Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije, F-16 Fighting Falcon Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država, SAAB JAS-39 Gripen Ratnog zrakoplovstva Republike Mađarske, te MIG-ovi 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, publika će ove godine moći uživati i u spektakularnom programu akrobatskih grupa - Krila Oluje i Orlik iz Poljske, vratolomijama poznatih zračnih asova - Petra Podlunšeka i Branimira Ambrekovića, simulacijama zračnih borbi, te uzbudljivim vježbama presretanja i padobranskim desantima.

- Domaćini smo jedne od najatraktivnijih zrakoplovnih priredbi, a odlična je to turistička promocija grada i županije. Želimo obogatiti kontinentalnu turističku ponudu cijele godine, a to je cilj koji želimo postići i ovom manifestacijom - kazao je Robert Vugrin, zamjenik župana Varaždinske županije.

- Osam sati neprekidnog leta, zrakoplovi čija pojedinačna vrijednost prelazi 250 milijuna kuna, a sat letenja košta oko 30 tisuća eura, dokaz su da se takve manifestacije ne vide svako malo, tako da je ovo jedinstvena prilika - dodao je.

O značaju manifestacije govori i podatak da se u dva dana trajanja očekuje između 40 i 50 tisuća posjetitelja.

- Organizatori su odradili sjajan posao, no Grad se mora uključiti u organizaciju, za koju smo ove godine izdvojili 175 tisuća kuna. Osim direktne financijske pomoći, gradske tvrtke, Parkovi, Čistoća i Gradska tržnica, pomažu u organizaciji. Brojni će posjetitelji doći na aeromiting koji će imati uistinu atraktivan program - kazao je Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika.

Organizatorima su građani uputili apel vezan uz parkiranje vozila tog dana.

- Savjetujemo da se ne parkiraju uz državnu cestu jer je dovoljan broj besplatnog parkinga osiguran uz Arenu Varaždinu i poduzeće Kostwein - kazao je Mišak, dodavši još jednu informaciju.

- Tih dana će iznad aerodroma, iz sigurnosnih razloga, biti zabranjeno korištenje dronova.

Ulaznice je u pretprodaji moguće kupiti putem sustava Eventim, po cijeni od 35 kuna, dok će u dane mitinga ulaznica stajati 45 kuna, no djeca do 15 godina starosti neće plaćati ulaznicu.

Ovogodišnji CIAV bit će održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, te pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane, Ministarstva turizma te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Organizatori su posebno zahvalili i sponzorima priredbe - Gradu Varaždinu, gradskim tvrtkama, Croatia osiguranju, tvrtki Auto Zubak Varaždin, Varaždinskoj županiji te gradskoj i županijskoj turističkoj zajednici.

Brojne korisne informacije o ovogodišnjem atraktivnom programu međunarodnog aeromitinga u Varaždinu možete pronaći ovdje

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!