Vijesti / Društvo

CIJEPLJENJE I PRAVA

TUŽILA DRŽAVU! Majka iz Varaždina nakon kazne jer nije cijepila kći podigla tužbu pred sudom u Strasbourgu

TUŽILA DRŽAVU! Majka iz Varaždina nakon kazne jer nije cijepila kći podigla tužbu pred sudom u Strasbourgu
Ilustracija

Telegram piše o majci dvoje djece iz okolice Varaždina koja je podnijela tužbu protiv Republike Hrvatske sudu na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Majka dvoje djece iz okolice Varaždina, koju je Prekršajni sud u Varaždinu kaznio zbog toga što nije cijepila svoje dijete, podnijela je tužbu protiv Republike Hrvatske sudu na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Do te je informacije došao nacionalni medij Telegram, koji je iznio i detalje cijele tužbe.

Prekršajni sud u Varaždinu je u listopadu 2014. godine 42-godišnjakinji izrekao sudsku opomenu jer 2013. godine nije cijepila svoju kći. Kći je drugo dijete u obitelji, a starijem sinu dijagnosticiran je autizam, koji majka povezuje s cjepivom koje je sin primio upravo u vrijeme pojave simptoma autizma. 

Nakon odluke Prekšajnog suda, majka je tužbu najprije podnijela Ustavnom sudu Republike Hrvatske, budući da smatra da su joj povrijeđena ustavom zajamčena prava, a posredno i prava njezinog maloljetnog djeteta. No Ustavni sud nije prihvatio tužbu.

Ishod ove tužbe pred Sudom u Strasbourgu utjecat će i na mnoge druge slične slučajeve, budući da je Hrvatska potpisnica Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Detaljnije o cijelom slučaju možete pročitati na Telegramu

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!