Vijesti / Društvo

NJIHOVA STRANA PRIČE

POTRESNA SVJEDOČANSTVA RADNIKA BOXMARKA 'Prema nama se odnose kao prema robovima'

POTRESNA SVJEDOČANSTVA RADNIKA BOXMARKA 'Prema nama se odnose kao prema robovima'
Marko Jurinec/PIXSELL

I dok njihove poslodavci tvrde da nude odlične radne uvjete, a radnika u Hrvatskoj nema, zaposlenici su stali pred kamere i opisali 'teror koji trpe na poslu'...

Vrijeđaju ih, mjere im vrijeme provedeno na WC-u, pored sebe ne smiju imati osobne stvari i ne smiju međusobno razgovarati. Bivši i sadašnji radnici tvrtke Boxmark, poznate kompanije za proizvodnju kožnih navlaka, za Provjereno Nove TV su odlučili progovoriti o teroru koji trpe na radnom mjestu.

Tijekom osmosatnog radnog vremena, svaka od njih kroz ruke mora provući komade kože, i to njih 1950 komada. Ako normu ne ispune, govore, slijede opomene i ono nepodnošljivo - vrijeđanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Mene osobno teško pogodilo kad ti nadređeni veleju 'Kaj si ti glupa?', 'Kaj ti ne znaš?' ili okreni se pa veli nekaj najgore 'Pas mater retardiranu'. Ja imam sina bolesnoga i mene je to strašno pogodilo - kaže za Provjereno Marijana Nemčić.

Norma je ovdje, kažu, važnija od čovjeka, ona tempira odlaske na WC i pauze za hranu ili vodu.

- Žene se ne usude otići na WC, zamijenit uložak. Ja sam mnogo puta isto tako na hlačama imala fleku. Nisam se usudila otići na WC promijenit si uložak - priča Martina Topolski.

Tijekom radnog vremena, kažu, kraj sebe ne smiju imati osobne stvari poput mobitela ili boce vode, a nije dozvoljen ni međusobni razgovor. Za prozborenih svega nekoliko rečenica radnika se opominje - usmeno ili pismeno, što im onda utječe na plaću i stimulaciju. Zbog svega toga radnici te tvrtke suočavaju se s ozbiljnim psihičkim problemima.

- Svakodnevno je bilo žena, radnika koje su se jednostavno plakale, psihički slomile. Čak i završile na psihijatriji. Možda svaka druga žena pije tablete za smirenje zbog tog presinga - kaže Marijana Nemčić.

Potvrdila je to i liječnica obiteljske medicine Nikica Božović.

Cijeli prilog Provjerenog pogledajte ovdje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video