Vijesti / Društvo

NA DANAŠNJI DAN

Godine 1833. Josip plemeniti Platzer kupio Sangilinu tiskaru i započeo tiskanje knjiga na hrvatskom jeziku

Godine 1833. Josip plemeniti Platzer kupio Sangilinu tiskaru i započeo tiskanje knjiga na hrvatskom jeziku
Varazdinski.hr; Wikipedia.org

Na današnji dan Varaždin je, svega dva mjeseca nakon strahovitog požara 1776., poharalo olujno nevrijeme koje je čupalo stabla...

25.6.1848. U Varaždinu je utemeljeno drugo Gimnastičko društvo u Hrvatskoj. Predsjednik upravnog odbora društva bio je ing. Anđelko Siber, a dopredsjednici dr. Zvonko Milković, Ivo Torić i Zvonko Novak.

25.6.1833. Na javnoj dražbi Josip plemeniti Platzer kupio je Sangilinu tiskaru u Varaždinu. U Platzerovoj tiskari tiskane su knjige na hrvatskom jeziku, među njima djelo Jakoba Lovrenčića 'Petrica Kerempuh' koje je doživjelo deset izdanja. Godine 1849. Platzer je prvi u Hrvatskoj utemeljio litografiju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

25.6.1776. Dva mjeseca poslije strahovitog požara u kojem je izgorjelo dvije trećine kuća u gradu i koji je promijenio tijek razvoja Varaždina kao dotadašnjeg glavnog hrvatskog grada, Varaždince je zadesila nova nevolja. Strahovito nevrijeme s olujnim vjetrovima i tučom rušilo je obnovljene zidove i krovove, dimnjake, čupalo drveće, uništilo usjeve i vrtove, a bilo je i smrtno stradalih.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video