Vijesti / Društvo

90 GODINA VATROGASTVA

DVD Kapela Podravska proslavila 90. rođendan: 'Vatrogastvo je kod nas obiteljsko nasljeđe'

DVD Kapela Podravska proslavila 90. rođendan: 'Vatrogastvo je kod nas obiteljsko nasljeđe'
Općina Veliki Bukovec

Veliki požar prije više od 90 godina bio je okidač za osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kapela Podravska koje danas broji 85 aktivnih članova i 30 djece...

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kapela Podravska u nedjelju, 24. lipnja, velikom je svečanošću proslavilo 90 godina od osnutka.

Mimohodom više od 200 vatrogasaca iz 30 društava s područja Općine Veliki Bukovec i susjednih općina te podjelom priznanja i zahvalnica vatrogascima i prijateljima društva, uz nazočnost načelnika Općine Veliki Bukovec Franje Vrbanića, tajnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Videca, predsjednika i zapovjednika Vatrogasne zajednice Općine Veliki Bukovec Marka Požgaja i Nikole Triplata, najstarijeg živućeg člana DVD-a Kapela Podravska Franje Štefanca, pokrovitelja obitelji Pečenec te drugih gostiju, obilježeno je 90 godina kontinuiranog djelovanja DVD-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- DVD je osnovan zbog velikog požara u našem kraju i odonda djeluje. Trenutno imamo 85 aktivnih članova i 30 djece. Imamo velike sponzore, a to je naša obitelj Pečenec i Općina Veliki Bukovec, zahvaljujući kojima smo kupili i ovu našu vatrogasnu crpku, a za preostali novac će se obnoviti Društveni dom i pomoći rad Društva žena - rekao je predsjednik DVD-a Kapela Podravska Zlatko Lilek koji je istaknuo da u posljednje dvije godine nije bilo previše intervencija, ali da su se vatrogasci zajedno s mještanima iskazali za velikih poplava prije tri godine.

Danas su vatrogasci aktivni u prevenciji te na natjecanjima.

- Imamo djecu, dvije ekipe muške i jednu žensku, a na natjecanjima sudjelujemo i organiziramo ih sukladno financijskim mogućnostima, svake godine redovno. S drugim lokalnim DVD-ovima dobro surađujemo, družimo se i posjećujemo jedni druge - dodao je predsjednik DVD-a.

Načelnik Općine Veliki Bukovec, HSS-ov Franjo Vrbanić, i sam vatrogasac, čestitao je DVD-u Kapela Podravska 90 godina kontinuiranog rada koji nije prestao ni tijekom 2. svjetskog, odnosno Domovinskog rata.

Naglasio je da su dobrovoljni vatrogasci nositelji kompletnog društvenog života u općini.

- Na području općine imamo tri DVD-a, a to u Kapela, Veliki Bukovec i Dubovica. DVD Kapela je najmasovnije društvo i tradicija je da su upravo oni najaktivniji već više godina, upravo zbog toga jer je to obiteljsko nasljeđe. Što se tiče suradnje, besprijekorna je – članovi društva odazivaju se na sve akcije, sudjeluju u svim pokaznim vježbama, na svim potrebnim intervencijama, kao i na svim obilježavanjima obljetnica, odnosno društvenim događanjima - kazao je načelnik Vrbanić.

Naglasio je da su u ovih godinu dana obilježavaju tri vatrogasne obljetnice.

- Za suradnju moram pohvaliti sve općinske vijećnike, sva društva i posebno DVD-ove koji su se organizirali i koji će obljetnicu obilježiti na pravi način. Ovakve obljetnice su inače uvijek određeni aktivator društva – ako se u DVD-u u posljednjih nekoliko godina i nije baš nešto napravilo, tu godinu dok je proslava se dosta toga napravi, nabavi se oprema, upisuju se novi članovi, nabave se svečane uniforme - rekao je Vrbanić istaknuvši i sustavnan rad na osposobljavanju vatrogasaca.

- Imamo jako puno, više od 40 operativaca na području općine, što časnika, dočasnika te običnih vatrogasaca. Što se tiče opreme, DVD-ovi su opremljeni svime onime što im treba kako bi obavljali intervencije u skladu s propisima. DVD Kapela je društvo B skupine i ne treba imati čak ni operativni plan, ali i to smo napravili, jer imamo dosta subjekata na području općine koji su ugroženi od požara. Imamo dvije pilane sa stolarijom i, nažalost, prije pet godina smo imali veliki požar, možda i jedan od najvećih na ovom području u zadnjih deset godina. U tim se intervencijama onda vidi što nedostaje, što treba popraviti. Ljudi iz grešaka uče, ali to je tako u vatrogastvu, nikad ne znaš što te čeka. Mi danas ovdje možemo slaviti, a popodne možemo imati intervenciju - zaključio je načelnik Vrbanić uputivši još jednom čestitku DVD-u Kapela Podravska na 90 godina neprekinutog djelovanja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video