Vijesti / Društvo

POTVRĐENO! Kino Gaj i predvorje kina vlasništvo su Pučkog otvorenog učilišta!

POTVRĐENO! Kino Gaj i predvorje kina vlasništvo su Pučkog otvorenog učilišta!

Odlične vijesti za Kino Gaj, Pučko otvoreno učilište Varaždin i Varaždin u cjelini! Upravni sud u Zagrebu odbio je jučer tužbu i teze tužitelja kako POU Varaždin nije pravni sljednik Narodnog sveučilišta Braće Ribar te da je prostor, gdje je bio smješten kafić Aquamarin, zasebna cjelina koja ne pripada Kinu Gaj.

- Takva odluka potvrdila je rješenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske - Uprava za građansko, trgovačko i upravno pravo te presudio u korist Grada - POU Varaždina te time rekao da POU Varaždin jest pravni sljednik Narodnog sveučilišta Braće Ribar koje je upisano kao vlasnik prostora Kina Gaj i odbivši tezu da je prostor lijevog predvorja (bivši kafić) zaseban prostor - potvrdio da tih četrdesetak kvadrata nije odvojeno od cjeline kina i kino dvorane te da integralno, povijesno i funkcionalno pripada kinu - riječi su zamjenice gradonačelnika Grada Varaždina Sandre Malenice, koja je i sama bila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, dok je prethodno bila zaposlena u Kinu Gaj, pa je s tužbom i cijelom problematikom dobro upoznata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, iako je presuda Upravnog suda pravomoćna, stvar još nije riješena.

- Sad čekamo pisanu presudu da vidimo koji su pravni lijekovi mogući i koje tužitelj ima mogućnosti žalbe. Zadnja instanca je Visoki upravni sud. S obzirom da je ovo pitanje denacionalizacije, tužitelji možda ima i mogućnost žalbe što bi postupak produljilo - dodala je Malenica.

Kino kakvo zaslužujemo

Od presude Županijskog suda do presude Upravnog prošle su dvije godine, a koliko će vremena biti potrebno da Visoki upravni su potvrdi ili odbaci odluku Upravnog suda, ovisi o hrvatskom sudskom sustavu i sadržaju presude Upravnog suda.

No svakako su ovo dobre vijesti koje nagovještaju obnovu Kina Gaj koja je zbog nesređenih vlasničkih odnosa dosad nije bila moguća u nešto većem opsegu.

- Upravni sud je jučer donio presudu koja nam omogućuje daljnja planiranja za prostor kina Gaj u centru Varaždina. Ali opet kažem, korak po korak. Neće se odmah sutra pretvoriti iz žapca u princa. POU Varaždin u suradnji s Gradom Varaždinom radit će na tome da se jedino gradsko kino pretvori u prostor 21. stoljeća. Mi to svi zaslužujemo - napisala je na svojem Facebook profilu Lana Vukalović, aktualna ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci