Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR 1582. godine velikom požaru u Varaždinu izgorjele kuće

VŽ KALENDAR 1582. godine velikom požaru u Varaždinu izgorjele kuće

27.5.1848. U Varaždinu su održani izbori za prvi Hrvatski narodni sabor. Izabrana su četvorica zastupnika, pristaše stranke hrvatskih preporoditelja Stjepan Car, Pavle Kovač, Mihalj Koščec i Josip Egersdorfer.

27.5.1582. U velikom požaru Varaždina je izgorjelo mnogo kuća unutar gradskih zidina i dio kuća u predgrađima. Stradale su obje crkve – župna crkva svetog Nikole i Franjevačka crkva te kapelice svetog Vida, svetog Mihalja i Presvetog trojstva. Da bi olakšali obnovu grada poslije požara kralj Rudolf oslobodio je Varaždince plaćanja kraljevskog poreza u trajanju od šest godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

27.5.1771. Gradsko poglavarstvo Varaždina 27. svibnja 1771.godine odlučilo je dozvoliti Židovima da zbog trgovine jednom mjesečno mogu u gradu boraviti po tri dana. Do tada su u Varaždinu kao i u drugim gradovima kraljevine smjeli slobodno boraviti samo na sajamski dan. Odredbom varaždinskog poglavarstva Židovima je odobren trodnevni boravak i izvan sajamskih dana ali, ako bi netko prekoračio to vrijeme, bio bi istjeran iz grada  i oduzeta mu sva roba. Prvo naseljavanje Židova u Varaždinu uz dozvolu gradskih vlasti zabilježeno je 1777.godine.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!