Vijesti / Društvo

VIDEO I FOTO Dani šibe i ribe: Subota nadmašila sva očekivanja

VIDEO I FOTO Dani šibe i ribe: Subota nadmašila sva očekivanja

Bilo je očekivano da će prvi dan 15. manifestacije Dani šibe i ribe u Kotoribi, zabavne, kulturne i kulinarske manifestacije, nadmašiti sve dosadašnje.

Konačno, ipak joj je već 15. rođendan. I doista se tako i dogodilo. Da je nešto drugačija od drugih pokazalo se to već u traženju parkirnih mjesta za motorna vozila, kojih je bilo premalo za silno mnoštvo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Općina Kotoriba, kao organizator, je ovoga puta sve općinske udruge koje su tradicionalno spravljala jela od ribe smjestila izvan velikog šatora na asfaltirano košarkaško igralište mjesne OŠ, a prostor podno velikog šatora ostavljen za ugostiteljske i zabavne sadržaje.

Od 22 mjesne udruge, čak ih je 20 uzelo učešće i spravljalo riblje specijalitete u okviru Ribijade, nudeći ih besplatno namjernicima, a kojih je tijekom popodneva bilo  preko dvije i više tisuća.


(Video: Tomislav Borković)

I ovdje udruge premašuju same sebe jer im je stalo da njihove specijalitete kuša što više namjernika, a ono što je najvažnije svaka od njih se iz godine u godinu natječu koja će od njih spraviti bolju pečenu ribu ili fiš, a na pojedinim trpezama nađe se i druga dodatna ponuda što pojačava dašak gostoljubivosti.

U sve to 'ugurao' se dio kuharske ekipe našeg portala koja je pripremala interno finote samo za svoje djelatnike, goste i uzvanike. A njih je bilo...

Zadovoljno trljajući ruke, kotoripski načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki, su rekli kako je Općina svakoj udruzi pomogla novčano u kupnji ribe, no bilo je i onih čiji su si članovi dali truda i sami 'izvukli' ribu iz obližnjih okolnih voda.

Šlag na Ribijadu je ponuda zaštitnog znaka manifestacije-šarana na rašljama čiju recepturu spravljanja u svojim rukama drže članovi kuharske ekipe hotela Podravina iz Koprivnice.

Pitajući ih za recept ovakvog interesa namjernika, rekli su da su otvorenost i gostoljubivost sustavno gradili stvarajući si image kojeg će iz godine u godinu trebati nadograđivati.

Od organiziranih skupina koje ovamo dolaze valja istaknuti goste iz slovenske Hotize u Općini Lendava koji su im 'braća' po manifestaciji u kojoj jedni uče od drugih, skupljaju iskustva.

Bilo je tu i drugih sadržaja koji su oplemenili popodne. Društvo Naša djeca Kotoriba okupilo je mališane u prigodnoj radionici vezanih na temu vode i ribe, bili su tu učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba nudeći proizvode svoje Učeničke zadruge Mura, a nisu izostali niti drugi izložbeno prodajni štandovi ponuditelja iz drugih sredina.

Društvo žena je na Starom farofu otvorilo izložbu ručnih radova imena Protuletje, a njihove su odbojkašice u školskoj sportskoj dvorani organizirale tradicionalni ženski odbojkaški turnir na kojem su ove godine imale samo gošće iz Svete Marije. Šteta!

Ugodno subotnje popodne svojim su glazbenim nastupom popunile sve popularnije koprivničke Cure iz centra.

Crtu ispod popodnevnih događanja u subotu, 26. svibnja podvukao je jedan čovjek koji je neprimjetno svih 15 godina dolazio u Kotoribu, najprije vidjeti što se to tamo zbiva 2003. godine  pa je dolazio u Kotoribu iz godine u godinu tako da je njegovo pojavljivanje u ovoj sredini postalo normalno.

Riječ je o poznatom međimurskom zdravstvenom djelatniku, humanitarcu Husseinu Saghiru, dr. med. iz čakovečke Županijske bolnice.

– U svom kalendaru godišnjih aktivnosti posljednji vikend u svibnju upisana je Kotoriba s kojom sam se stopio. Vjerovali ili ne, prođem gotovo svako kuharsko mjesto, ljudi, kuhari me dočekuju široka i otvorena srca. Nude mi svoje specijalitete, a kako u svom jelovniku preferiram ribu ne mogu nikoga odbiti, moram probati bar komadićak i ostajem oduševljen koliko su ti amateri vješti u spravljanju jela od ribe pa slobodno mogu reći kako je riba na jelovniku u Kotoribi postala njihov brend - ocijenio je.

Ima li ljepšeg utiska i dojma?

Prošlo je tog popodneva ovim prostorima mnogo znanih i neznanih ljudi. Uz ispriku, nismo ih mogli sve percipirati, no nije nam izbjegao jedan sportaš. Bio je to Branko Zorko.

Došao je ovamo radi ribe, a na poziv svoje sestre Smiljane Ujlaki koja je kotoripska 'sneha'. Zorko je najbolji sportaš Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca svih vremena, počasni Križevčanin i osvajač prve pojedinačne medalje za samostalnu Hrvatsku, bronce na dvoranskom Europskom prvenstvu u Italiji, danas tajnik županijske Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije.

Načelnik Grgec je rekao kako je na manifestaciju pozvano mnogo uglednika iz javnih, političkih i drugih sfera djelovanja za koje vjeruje kako danas neće zaobići Kotoribu, a i pristojnost nalaže odazvati se pozivu, a zdrava hrana i program manifestacije i moraju biti primarnima.

U predvečerje su se prostori oko i u šatoru počeli prazniti. Ljudi su odlazili da bi se ponovno vratili još brojniji jer ovdje su ih čekali glazbenici Crvene jabuke, a potom i domaćih dečki iz grupe Pisofkejk.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci