Vijesti / Društvo

Osjetite duh antičkih vremena na 11. Aquafestu u Varaždinskim Toplicama

Osjetite duh antičkih vremena na 11. Aquafestu u Varaždinskim Toplicama

Duh antičkih vremena i ove će godine preplaviti ulice, trgove i parkove u Varaždinskim Toplicama. Na popularnom 11. Aquafestu, koji se održava u petak i subotu, 1. i 2. lipnja, brojni posjetitelji moći će uživati rimskim povorkama pod bakljama, gladijatorskim borbama, uličnim antičkim zabavljačima, ali i mnoštvu zabavnih i kreativnih radionica.

Organizatori programa, Turistička zajednica Grada Varaždinskih Toplica i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice uz potporu Grada Varaždinskih Toplica, ponovno su se potrudili raznolikošću i maštovitošću sadržaja što vjerodostojnije prikazati život u antičko doba, vrijeme kada su i postavljeni temelji današnjih Varaždinskih Toplica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Program ovogodišnjeg Aquafesta započinje u petak, 1. lipnja, u 11 sati otvorenjem stručnog skupa 'Aquae Iasae – Termalna voda jučer, danas, sutra'., pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliše i energetike. Razgled arheološkog lokaliteta te Zavičajnog muzeja koji čuva neke od najvrjednijih rimskih iskopina, bit će moguć uz stručno vodstvo.

Prva večer Aquafesta rezervirana je za rimsku povorku pod bakljama topličkim ulicama, scenski prikaz žrtve božici Dijani Luni 'Lux in tenebris' i uvijek atraktivnu borbu gladijatora.

Glazbena poslastica je nastup akademske harfistice Doris Karamatić i njenih gostiju u prekrasnom ambijentu rimske bazilike.

U subotu prijepodne topličke ulice preplavit će zvuci fanfara, koji će označiti bogati subotnji program. A kakav bi to antički festival bio bez rimskoga cara?

Stoga će posjetitelji imati priliku dočekati cara Konstantina Velikog pred kojim će se poredati brojne rimske skupine iz Hrvatske i inozemstva.

Od 13 sati slijedi natjecanje u kuhanju rimskog kotlića. Ocjenjivanje kotlića obavit će zlatni hrvatski chef Robert Slogar, a pobjedniku će pripasti posebna nagrada - rimska kuhača.

Bit će održana modna revija, birat će se najljepša Nimfa i najatraktivniji Rimljanin te još mnogo toga drugoga.

Oba dana festivala održavat će se brojne kreativne radionice.

Svi zainteresirani moći će naučiti brojne zanimljive stvari o rimskim legionarima, kako se izrađuju antički nakit, frizure i prirodna kozmetika, okušati se u likovnom izražavanju na temu rimske mitologije, dok će najmlađi posjetitelji Aquafesta uživati igrama kojima su se zabavljala djeca u antičko doba.

Dvodnevni Aquafest upotpunit će kostimirani gosti iz rimskih udruga 'Dioklecijanova legija', 'Poetovio LXIX' Društvo za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj i Udruga 'Andautonija'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci