Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR Prošlo je 25 godina od međunarodnog prijema Rotary kluba Varaždin

VŽ KALENDAR Prošlo je 25 godina od međunarodnog prijema Rotary kluba Varaždin

5.6.1935. U Maruševcu je rođen Vilko Težak, novinar. Studirao je engleski jezik i književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Od 1959. godine do 1971. radi u 'Večernjem listu', zatim uređuje mjesečnik 'Izbor', direktor je i glavni urednik 'Vjesnikove press agencije', urednik emisije 'Tele - vjesnik' na zagrebačkoj televiziji. Četiri godine radio je u diplomaciji kao savjetnik za tisak i kulturu u Kairu.

5.6.1993. godine na svečanosti u varaždinskom kazalištu uručena je povelja Rotary klubu Varaždin i potvrđen prijem u međunarodnu rotarijansku organizaciju. Prvo varaždinsko rotarijansko društvo utemeljeno je 1930. godine i uspješno je radilo do 1941. godine kada je zabranjeno. Poslije 1945. godine nije bio dozvoljen rad rotarijanaca i tek u slobodnoj Hrvatskoj oživljavaju rotarijanski klubovi. Inicijatori za obnovu Rotary kluba Varaždin bili su ugledni Varaždinci Predrag Grims, Franjo Ruža, Franjo Šulak i Marijan Vitković i klub je utemeljen 1992. godine da bi zatim bio primljen i u svjetski rotarijanski pokret.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

5.6.1885. Zagrebačka opera pod ravnanjem Đure Eisehutha izvedbom Verdijeva 'Trovatirea' prvi se put predstavila varaždinskoj publici. Zagrebački umjetnici izveli su na tom gostovanju šest opernih i pet operetnih predstava.

5.6.1769. Grad Varaždin uputio je kraljici Mariji Tereziji pritužbu na vlasnika starogradske tvrđe grofa Erdödija i njegovog prefekta koji su ometali popravak gradskih zidina. Kraljevsko povjerenstvo naredilo je Varaždincima da obnove zidine, grad je nabavio velike količine cigle, kamenja i vapna, ali su naišli na nerazumijevanje Erdödija pa su zatražili kraljičinu intervenciju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci