Vijesti / Društvo

PJERINO HRVAĆANIN 'Ovo nije grad kulture, kulturni amaterizam je prošlost'

PJERINO HRVAĆANIN 'Ovo nije grad kulture, kulturni amaterizam je prošlost'

Pjerino Hrvaćanin, predsjednik i umjetnički voditelj Varaždinskog folklornog ansambla, priopćenjem javnosti osvrnuo se na financijske dotacije Grada Varaždina za kulturno-umjetničke udruge s područja grada u 2018. godini.

Priopćenje prenosimo u potpunosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Grad Varaždin je u dodjeljivanju financijskih sredstava za projekte i programe od javnih potreba za Grad Varaždin u 2018. godini kulturno-umjetničkim udrugama značajno smanjio sredstva u odnosu na prošlu godinu te doveo rad tih udruga u pitanje.

U Varaždinu trenutno djeluju tri udruge koje kontinuirano postižu vrhunske rezultate na županijskoj i državnoj razini te su stup kulturno-umjetničkog amaterizma u gradu. Riječ je o Tamburaškom orkestru Centra tradicijske kulture, Varaždinskom folklornom ansamblu i Puhačkom orkestru KUD-a 'HŽ'. Navedene udruge u svojim su kategorijama prošlogodišnji pobjednici županijskih smotri.

Te udruge rade svakodnevno u više sekcija, u njima svoje slobodno vrijeme provode djeca i mladi, kroz njihove škole polaznika prolaze stotine djece i na taj način stječu izvanškolsko obrazovanje, a da ne ističemo rad na očuvanju tradicijske kulture i baštine. Udrugama rukovodi više stručnih voditelja, pogotovo u jednom folklornom ansamblu koji ima voditelja plesa, pjevanja i glazbene sekcije. Tu su i brojni pedagozi koji rade s djecom, a proces stvaranja dobrog plesača ili svirača je dugogodišnji.

Djelatnosti kojima se ove udruge bave specifične su i zbog toga što su im troškovi programa veoma visoki. Neprestano je potrebno ulagati u nošnje, instrumente, žice i drugu opremu. VFA i folklorne sekcije Centra tradicijske kulture i KUD-a 'HŽ' svoj repertoar svake godine obogaćuju novim koreografijama - umjetničkim obradama narodnih plesova i pjesama, a orkestri ulažu u otkupe partitura i sl. Programe izvode uživo uz glazbenu pratnju, za razliku od brojnih udruga koje prilikom nastupa koriste snimke.

Spomenute su udruge ambiciozne i naglasak u radu im je na kvaliteti programa, što potvrđuje činjenica da su sve udruge pobjeđivale na državnim smotrama tamburaških orkestara, koreografiranog folklora, odnosno puhačkih orkestara.

Sve to nije dovoljno za Povjerenstvo koje je odlučivalo o ovogodišnjoj dodjeli sredstava udrugama pa su sredstva za rad spomenutim udrugama prepolovljena u odnosu na 2018. godinu. Tako je za rad Centra tradicijske kulture i Varaždinskog folklornog ansambla predviđeno 30.000,00 kuna godišnje, a za puhački orkestar KUD-a 'HŽ' 25.000,00 kuna. 

Ukupno je za sve tri udruge, za udruge u kojima djeluje više od 200 Varaždinaca, i to pretežito djece i mladih, izdvojen iznos od 85.000,00 kuna. Taj iznos u gradovima puno manjima od Varaždina dobivaju prosječni KUD-ovi čiji rezultati nisu ni blizu onima Tamburaškog orkestra CTK, Puhačkog orkestra KUD-a 'HŽ' i Varaždinskog folklornog ansambla. A zaista su u pitanju udruge koje su u samom vrhu kulturno umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj i koje mogu biti samo na ponos gradu Varaždinu.

Ovime je odaslana poruka da ovo nije grad koji vodi računa o uključivanju mladih u rad kulturno umjetničkih udruga, da ovo nije ni grad kulture, da nam ustvari uopće ne trebaju kulturno umjetnička društva (koja inače imaju najveću tradiciju od svih udruga u gradu) i da je kulturno umjetnički amaterizam stvar prošlosti, iako je upravo on temelj svake kulture.

Jednom kada se sve ugasi, povratka više nema. Prije nekoliko godina s radom je prestala najstarija udruga u gradu, KUD 'Sloboda VIS' koje je 2005. proslavilo 100. obljetnicu rada i ubrzo nakon toga prestalo djelovati. I nikada više neće moći krenuti ispočetka. U međuvremenu su s radom prestali djelovati i Pjevački zbor Millenium, KUD 'Vindija', KUD 'Vila', a KUD 'Varteks' i FA 'Varaždinski veterani' spojili su se u današnji Centar tradicijske kulture.

Situacija je dodatno otežana uzme li se u obzir da se ove udruge bave tradicijskom kulturom koja među mladima nije najpopularnija aktivnost, no one svejedno uspijevaju okupiti veliki broj mladih iz grada i okolice te pritom postizati vrhunske rezultate. Stoga se opravdano nameće pitanje - želi li netko namjerno ugasiti ove udruge i odriče li se grad trajno kulturno umjetničkog amaterizma?', stoji u priopćenju koje potpisuje Pjerino Hrvaćanin, predsjednik i umjetnički voditelj Varaždinskog folklornog ansambla.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci