Vijesti / Društvo

Tropp: 'Špancirest je otišao krivim smjerom', Toth: 'Još vraćamo stare dugove'

Tropp: 'Špancirest je otišao krivim smjerom', Toth: 'Još vraćamo stare dugove'

Na tribini 'Turizmu u Varaždinu', koju je organizirao varaždinski ogranak HDZ-a, riječi je naravno bilo i o Špancirfestu, kako onome koji nam slijedi, tako i onima iz proteklih godina.

Špancirfest iz 2016. godine upravo je bio predmet oko kojeg se razvila najvatrenija rasprava u kojoj su sudjelovale aktualna direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth i dugogodišnja direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina i 'mama' Špancirfesta Branka Tropp.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravo je Branka Tropp načela temu ističući kako je 2015. trebalo krenuti u redizajn Špancirfesta.

- Godina 2015. je bila ta kad smo trebali reći 'stop' i krenuti u redizajn Špancirfesta. Smanjiti broj događanja, dizati kvalitetu onih koji jesu. Dogodilo nam se isto što nam se dogodilo i za Svjetsko prvenstvo u rukometu, gosti su nam spavali u Zagrebu, punili smo Međimursku županiju. Trebalo je smanjiti broj programa, dignuti kvalitetu, profilirati ga više prema onoj varaždinštini koju smo pomalo i izgubili – istaknula je Branka Tropp.

Podsjetimo da je prošle godine Špancirfest posbeno karakterizirao velik broj događanja, preko 400.

Utezi prošlosti

No ta opaska Branke Tropp bila je 'okidač' za Jelenu Toth koja je istresla sve što joj je ležalo na duši, vezano za ta tranzicijska vremena.

- Ne slažem se, Branka, s vama. Godine 2015. napravljen je rez, ali u krivom smjeru. Kad sam 2016. u travnju došla na mjesto direktorice Turističke zajednice, već je bio gotov koncept Špancirfesta za tu godinu. Vjerojatno ste i vi sudjelovali i izradi tog koncepta koji je prihvaćen od vijeća Turističke zajednice – započela je izlaganje Toth.

Istaknula je kako je financijski plan za Špancirfest 2016. bio neostvariv, na što je i sama upozoravala. 'Kiks' koji se dogodio stvorio je manjak od 766.000 kuna, a taj 'kiks' bio je koncert grupe Manu Chao za koji je prodano čak 4000 ulaznica manje no što je bilo predviđeno.

- Ako se pogleda što smo sve dobili od uloženog, svi su profitirali osim Turističke zajednice koja je završila u minusu. Kako smo neprofitna organizacija, nemamo opciju da to nadoknadimo. Uz taj minus, tu je i naslijeđeni minus i iz 2015. godine koji je iznosio oko pola milijuna kuna, točnije 430.000 kuna. U rujnu smo bili na 1.230.000 kuna minusa, a budžet TZ-a je 1.500.000 kuna – dodala je Toth.

Rezultat takvog poslovanja bio je, kako ističe sama Toth, 'stup srama' za Turističku zajednicu, kako i nju kao direktoricu.

- Svi su krivili nas za loše odrađeni posao, a u biti smo radili samo ono što nam je netko drugi ostavio. Moje osobno mišljenje za 2016. godinu je to da su bili preskupi izvođači na pozornici koja je od 2011. pokazala da nije profitabilna, da se ne može pokriti. Jasno je da trebaju jaka glazbena imena da privučemo ljude, no pričamo o miljunskim iznosima koji su se plaćali za honorare izvođača, plus dodatne troškove.

Planirano i realizirano

Potom je iznijela podatak kako je u proteklih deset godina Špancirfest u minusu bio čak šest puta.

- Proteklih godina javnosti su prikazani takvi podaci i mi smo isto tako mogli 'naštelati' podatke i bili bi na nuli. Minus iz 2016. godine nismo imali i morali smo taj novac uzeti od nekih drugih projekata i danas, dvije godine kasnije, još uvijek vraćamo dug iz 2016. i 2015. Nismo pričali od 2016. godini, ja sam pustila javnost nek misli da sam ja kriva, ali nije fer, jer od 10 godina 6 ih je bilo u minusu – zaključila je izlaganje Toth.

Branka Tropp podsjetila je kako je ona u mirovinu otišla 1. prosinca 2015. godine, a program za Špancirfest 2016. uvelike se razlikovao od ostvarenog.

- Program, koncept, za 2016. je bio potpuno drugačiji od onoga što je bilo realizirano 2016. Godine 2015. bilo je naznačeno smanjiti program i povećati kvalitetu – rekla je Tropp.

Istaknula je i kako ona s Špancirfestom 2016. nema nikakve veze, no kako je kod organizacije manifestacija ovakvog tipa normalno 'da se nešto mora dati kako bi se nešto dobilo'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci