VŽ KALENDAR Prije 87 godina rođen je istaknuti rukometaš Josip Štefanek

16.6.1889. U Varaždinu je umro Bartol Francelj, učitelj, vlasnik i urednik prvog varaždinskog tjednika na hrvatskom jeziku ‘Pučkog prijatelja’. Bartol Francelj rodio se u Čabraškoj Vasi kod Poljčana 1821. godine, školovao se u Celju, Karlovcu i Mariboru, filozofiju i gospodarstvo studirao je u Grazu. Pisao je za praške listove. Od 1855. godine pa do smrti živi i djeluje u Varaždinu. Radio je kao učitelj na realnoj školi, jedan je od utemeljitelja Hrvatskog pedagoškog književnog zbora, autor i izdavač više knjiga. Godine 1867. pokrenuo je varaždinski tjednik ‘Pučki prijatelj’ koji je izlazio do 1877.godine.

16.6.1854. Preuređenjem upravnih i sudbenih oblasti u Hrvatskoj i Slavoniji, u Varaždinu je utemeljen županijski sud i imenovani suci. Za Varaždinsku županiju, kojoj je pripojena Križevačka županija, imenovano je osam sudaca županijskog suda i dvojica tajnika suda.

16.6.1931. godine u Šidu je rođen Josip Štefanek, istaknuti sportaš i rukometni djelatnik. Karijeru je počeo 1955. godine kao golman rukometaša varaždinskog ‘Tekstilca’, branio je za momčad ‘Slobode’, a zatim djeluje u rukometnom klubu ‘Varteks’. Bio je klupski tajnik RK ‘Varteksa’, utemeljitelj i voditelj varaždinskih rukometnih klubova RK ‘Banfica’ i RK ‘Vartilen’, organizator rukometnih natjecanja, odgajatelj mladih sportaša. Josip Štefanek umro je u Varaždinu 26. lipnja 1995. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije