Gredica i Biovrt: ‘Svijet neće nahraniti korporacije, nego mali proizvođači’

Suradnja varaždinske udruge Gredica i međimurske udruge Biovrt – u skladu s prirodom nastavlja se i četvrtu godinu zaredom, ovoga puta još jednom, kao i protekle zime, uz pomoć i podršku Centra za mlade grada Varaždina.

Jesensko predavanje biovrtlarke Silvije Kolar Fodor, pod nazivom ‘Popravi tlo, nahrani planet i spasi svijet’ u prostor CZM-a u Kolodvorskoj ulici privukao je nekoliko desetaka zainteresiranih građana, nakon čega je održana već tradicionalna razmjena domaćeg sjemenja.

> Nada Canjuga: ‘Vrtlarim već 50 godina, a zadnje 34 godine redovito u planine!

– Velike korporacije koje propagiraju GMO neće nahraniti svijet, iako agresivnim PR-om i velikim sredstvima koje ulažu u promidžbu svojih interesa i lobiranje dovode do toga da se u javnosti stvara pogrešna slika o toj opasnosti općenito za poljoprivredu i uzgoj hrane – iznijela je Silvija Kolar Fodor govoreći opširno i detaljno o problematici GMO-a.

Spomenula je cijeli niz podataka, od kojih je posebno zanimljiv primjer iz Rusije, gdje je u potpunosti zabranjen GMO.

Osim o GMO-opasnosti, Kolar Fodor govorila je i cijelom nizu manjkavosti konvencionalne poljoprivrede, bazirane na kemijskoj industriji, ali i općenito o globalnoj politici trgovine hranom.

– Danas možemo proizvesti hrane za 14 milijardi ljudi. Nju još uvijek, bez obzira na sve, proizvodi 70 posto malih farmera. No rješenje nije u kupnji češnjaka iz Kine, taman kad bi on bio uzgojen na ekološki način. Jer on prestaje biti ekološki s obzirom na zagađenje koje nastaje njegovim transportom do nas. Ono što mi kao potrošači možemo učiniti je podržati male lokalne ekološke proizvođače. Svojom kupnjom donosimo odluku koga i što želimo podržati – zaključila je Silvija Kolar Fodor svoje opsežno i zanimljivo izlaganje, ponudivši i neke konkretne smjernice. Jedna od njih je – uzgoj vlastite hrane kad god je to moguće i gdje god je to moguće!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije