E-škole: Prva gimnazija jedan od pet Regionalnih obrazovnih centara u Hrvatskoj

Prva gimnazija Varaždin odabrana je kao jedan od pet Regionalnih obrazovnih centara (ROC) u Hrvatskoj u sklopu projekta e-Škole. Naime, na CARNET-ov Poziv za iskaz interesa za osnivanjem Regionalnih obrazovnih centara u sklopu projekta E-Škole Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije predložio je Prvu gimnaziju Varaždin kao Regionalni centar te je shodno tome Županija dala punu podršku osnivanju ROC-a navedenoj ustanovi.

Tako će Prva gimnazija biti jedan od pet centara u Republici Hrvatskoj u kojem će se provoditi sustavna edukacija, odnosno jačanje digitalne kompetencije odgojno-obrazovnih i administrativnih djelatnika.

Uskoro će u školi biti uređena posebna učionica koja će biti adekvatno opremljena za održavanje edukacije te će biti dodatno uređena i opremljena namještajem i popratnom opremom. U učionici će također biti 30 prijenosnih računala i 30 tableta, zatim predavačko računalo s kamerom i zvučnicima, ekranom s funkcijom dodira, videokonferencijskim sustavom te sustavom za upravljanje nastavom te kolicima za pohranu i punjenje tableta. Osim infrastrukturnih radova i nabave opreme predviđeno je potpuno uređenje ROC-a koje uključuje i uređivanje podova i zidova, postavljanje zastora i rasvjete te nabavu namještaja. CARNET će za potrebe edukacije prostor koristiti maksimalno 50 posto radnog vremena, dok se ostatak vremena taj prostor može koristiti za redovnu nastavu te organizaciju ostalih školskih aktivnosti. Župan Varaždinske županije Predrag Štromar ističe zadovoljstvo što će upravo jedna škola iz naše Županije biti takav regionalni centar.

– Prva gimnazija Varaždin sa svojom 380 godišnjom tradicijom uvijek je bila središte kulturnog i odgojnog djelovanja na području Sjeverozapadne Hrvatske. Zahvaljujući kadrovskim, prostornim i materijalnim uvjetima, škola svojim učenicima nudi kvalitetno i široko obrazovanje. Moram istaknuti kako je Varaždinska županija u okviru neprestanog ulaganja u obrazovanje, puno uložila u opremanje informatičkih učionica, pomogla je kod davanja suglasnosti za zapošljavanje informatičara te nabavke pripadajuće opreme. Danas u našim osnovnim i srednjim školama radi ukupno 83 informatičara, a škole posjeduju ukupno 4067 računala. Dakle, u 2015. godini smo imali čak 330 računala više u odnosu na 2014. godinu, a od 2009. godine sva računala kupljena su iz vlastitih proračunskih sredstava, što pokazuje pozitivan trend informatizacije u školama Varaždinske županije. Prosjek Republike Hrvatske je dvanaestero učenika na jedno računalo, dok je prosjek Europske Unije troje učenika na jedno računalo, što pokazuje da je Varaždinska županija po informatičkoj opremljenosti malo ispod prosjeka Europske Unije, a iznad prosjeka Republike Hrvatske. Iako je informatika na razini države izborni predmet u našim školama nema učenika koji ga ne uči – rekao je župan te dodao kako sudjelovanje Prve gimnazije Varaždin u mnogim međunarodnim projektima dokazuje da je škola zavrijedila dobivanje ovog statusa.

Važno je istaknuti kako je nedavno započeo projekt, odnosno počela je edukacija ravnateljima osnovnih i srednjih škola nad kojima osnivačka prava ima Varaždinska županija, te voditeljima Centara izvrsnosti pod nazivom ‘E-učenje’, a kojeg provodi Fakultet organizacije i informatike Varaždin.

Radi se o projektu na kojem polaznici dobivaju korisna znanja o oblicima e-učenja, samim prednostima i nedostacima e-učenja, o korisnostima učenja te o uvođenju e-učenja u nastavni proces.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije