Vijesti / Društvo

VIDEO Hod za život: 'Nismo ovdje da osuđujemo, ovdje smo da pomognemo'

VIDEO Hod za život: 'Nismo ovdje da osuđujemo, ovdje smo da pomognemo'
VIDEO Hod za život: 'Nismo ovdje da osuđujemo, ovdje smo da pomognemo' hodzazivot00443556

Oko dvije stotine građana - žena i muškaraca, mladih i starih, majki, očeva i djece - okupilo se u subotu 20. veljače u 10 sati ispred Opće bolnice Varaždin, odakle su, hodajući u koloni, krenuli obilježavati akciju nazvanu 'Hod za život'.

> Varaždin: 'Hod za život' u znak borbe protiv abortusa 20. veljače ispred bolnice

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovaj događaj, jednu vrstu građanskog aktivizma, organizirali su varaždinska podružnica Udruge Betlehem i Zdrug katoličkih skauta Varaždinske biskupije. Sve to događa se u sklopu molitve za prestanak pobačaja u Općoj bolnici Varaždin, koja je dio međunarodne molitvene inicijative '40 dana za život'. Molitva će ispred varaždinske bolnice potrajati sve do Uskrsa.

Na svome putu do crkve Dobroga Pastira, gdje se molilo uz meditaciju na dvanaest postaja Križnog puta za nerođene, kolona se, uz prigodnu molitvu, zaustavila kod kapucinske crkve te kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

- Križni put za nerođene predstavlja određenu vrstu meditacije iz perspektive djeteta koje čeka na pobačaj - objasnio nam je Vjeran Grabant, predsjednik varaždinske podružnice Udruge Betlehem, kojih u Hrvatskoj ima trinaest, a sjedište je u Karlovcu.

- I nakon Uskrsa nastavit ćemo s aktivnostima vezanima uz pitanje pobačaja. Tako će se svake srijede u kapucinskoj crkvi nakon večernje mise oni koji osjećaju grižnju savjesti po učinjenom pobačaju moći pomoliti i time olakšati dušu - najavljuje Grabant.

U koloni smo zamijetili nekoliko transparenata s porukama. 'Štitimo život nerođenih', 'Dragocjena si u mojim očima', 'Moji roditelji računaju koliko ću koštati. Moja smrt je jeftinija, pa ću propasti', 'Liječnik će ženi dati narkozu da ne bi trpjela kad ja budem umirao'...

Jedan od njih glasi 'Abortus je ubojstvo'. Zanimalo nas je kako u udruzi gledaju na to da nazivanje pobačaja upravo tim nazivom stavlja još veći psihološki teret na osobe koje se, silom prilika, odluče prekinuti tek započetu trudnoću.

- Mi smo molitvena udruga i stoga nismo ovdje da osuđujemo, ovdje smo da pomognemo. Onima koji su počinili pobačaj potrebno je milosrđe, a ne osuda. Iz iskustva nam je poznato da je osobama koje su počinile pobačaj iznimno teško. A pomažemo i na druge načine, primjerice ako nam se netko obrati s dilemom vezanom uz pobačaj, a glavni motiv je ekonomska neimaština, onda pomažemo na taj način, koliko smo god u mogućnosti. Također nastojimo povezati osobe koje su već imale slično iskustvo s onima koje tek trebaju donijeti odluku - odgovara predsjednik varaždinske podružnice Udruge Betlehem.

Zanimalo nas je i kakav je stav udruge prema zakonskoj regulativi - treba li pobačaj zabraniti?

- Kad bih morao odgovoriti s da ili ne, osobno bih bio za zabranu pobačaja. Međutim, svjestan sam da je riječ o složenoj temi. U svakome slučaju, pitanje pobačaja treba regulirati - smatra Vjeran Grabant.

U nastavku pogledajte i prigodni video koji je snimila Udruga Betlehem, a koji opisuje Križni put za nerođene - dvanaest postaja križnog puta iz perspektive nerođenog djeteta.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci