O Vami s nostalgijom: Robna kuća dostojna ‘zapada’ i plesnjaci za pamćenje…

Zgrada Vame na Kapucinskom trgu ima novog vlasnika. Tvrtka Marlex Invest potvrdila je kupnju te građevine koja je u varaždinskoj arhitekturi, ali i sjećanjima Varaždinaca, iznimno važna, ali zasad uprava ne otkriva što točno smjeraju učiniti s nekretninom.

> Marlex Invest kupio zgradu VAME, o namjeni zasad ‘zakopčani’

Dok čekamo što će se s Vamom dogoditi u budućnosti, odlučili smo se nakratko vratiti u prošlost. Jer ta VAMA – Varaždinski magazin – bila je ne samo preteča suvremenih trgovačkih centara, već je imala i znatno veću društvenu ulogu. I bila je neizostavni detalj varaždinskih razglednica!

Plesnjaci na terasi Vame i u Domu JNA

Prema sjećanjima Varaždinaca koji su sredinom 80-ih bili ‘u najboljim godinama’, na krovu Vame bio je restoran sa živom glazbom i mnoštvom sjedećih mjesta. Restoran je radio cijele godine, a terasa, naravno, ljeti. Dom JNA, danas Glazbena škola, i terasa Vame, bili su mjesto najboljih plesnjaka, prisjetit će se mnogi. A na Vami je žarila i palila grupa Lord.

– Ljeti plesnjak na terasi, doček Nove godine unutra u restoranu! Još se pamti! – prisjetio se Varaždinac Dražen Jagić u svome komentaru napisanom na Facebook grupi Povijest grada Varaždina.

Naša sugrađanka Dubravka Novak u vrijeme kad je terasa na Vami bila hit pohađala je srednju školu.

– Na te plesnjake nisam prečesto dolazila, ali ono što posebno pamtim je da smo cure iz razreda i ja svoje prvo iskustvo s alkoholom imale upravo na Vaminoj terasi. Išle smo u drugi razred na ‘Gabrijel Santo’, današnju Prvu gimnaziju. Gore smo si kupili čokoladni liker, jer je to bilo najjeftinije, i to smo cugale tamo na tom plesnjaku – prisjeća se Dubravka.

Na Vami svirala i legendarna Azra

Vamina terasa posebnu ulogu u kolektivnom varaždinskom sjećanju dobila je ugostivši Azru – danas legendarnu, a tada na vrhuncu popularnosti. Bilo je to 1981. godine, a bilješku o tome događaju tiskale su i Varaždinske vijesti.

– Bilo je sve krcato na tome koncertu, i to toliko da je Štulić u nekoliko navrata, na molbu organizatora, zamolio publiku da ne skače. Pazi, da ljudi ne skaču na koncertu Azre! Bojali su se da se ne uruši pod, odnosno strop od zadnjeg kata – prisjeća se Dubravka Novak jednog prilično neobičnog detalja s toga koncerta.

Trgovački centar dostojan ‘zapada’

Ali Vama nije bila samo terasa. Ona je prije svega bila robna kuća. Danas bismo rekli – trgovački centar.

– U vrijeme srednjoškolskih dana šetali smo Vamom čekajući da nam počne muzička i imam dojam da je tamo bilo svega, od čavla do lokomotive. Gore na zadnjem katu bili su muzički instrumenti, koje smo mogli isprobavati, pa svi oni čamci, luftići, ovo, ono… U prizemlju veliki odjel s gramofonskim pločama. Od robe zaista ništa nije nedostajalo – kaže Dubravka, dodajući i da joj se iz današnje perspektive čini da su trgovkinje bile i veselije i ljubaznije i stručnije nego što je danas slučaj u dućanima i trgovačkim centrima.

Složit će se s njom oko mnogih stvari i naš sugrađanin Darko Levačić.

– Vama je bila vrlo suvremen trgovački centar kakvih je bilo svuda po ‘zapadu’ – napisao je Levačić na društvenim mrežama.

Ubojstvo koje je šokiralo Varaždince

Neki će reći da je društveni život na terasi Vame zamro nakon tragičnog ubojstva koje se dogodilo na vanjskom stubištu robne kuće. Studenti iz Libije ubili su Rikija Rojnika, sjećaju se mnogi te tragedije.

– Izgleda da se toga ubojstva svi sjećaju. Nakon toga je sve stalo – komentar je Igora Čalope u grupi Povijest grada Varaždina.

No Ruti-Hedviga Karlović podsjetila je da se ubojstvo zbilo ‘u listopadu 1982., a još se 1987. naveliko tamo plesalo’.

Čini se kako je najbliže istini to da je terasa propadala zajedno s Vamom, odnosno pretvorbom i privatizacijom koja je donijela nove neugodne repove koje ovom prilikom nećemo doticati, jer to je priča za sebe.

– Vama je danas, nažalost, ruglo grada, odurna betonska strvina. Ali s malo mašte i novaca dalo bi je se korisno iskoristiti – napisao je bio Darko Levačić.

Na terasi Vame danas pravi mali šumarak

Dubravka Novak podsjeća da na terasi Vame danas između betonskih ploča raste trava, ali ne samo trava, već je priroda nabujala do razmjera jedne prave male šumice.

S promjenom vlasnika riješit će se, naravno, i taj problem. Šumarak na terasi Vame ostat će tek sjećanje iz 2016. godine, kao što su iskustva Varaždinki i Varaždinaca iz 80-ih godina također samo – sjećanja.

A kako izgledaju sjećanja onih još starijih generacija, neka nam otkrije jedna arhivska fotografija koju smo također ‘posudili’ iz Facebook grupe Povijest grada Varaždina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije