‘Sve je spremno za Špancirfest uz novu, višu razinu sigurnosti!’

– Sve je spremno za osamnaesti, punoljetni Špancirfest. Počinjemo danas, izlagači pripremaju svoje štandove, a navečer će sve biti spremno za doček posjetitelja – rekla je Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina na konferenciji za medije, održanoj danas, 19. kolovoza.

> Špancirfest je pred vratima! Pročitajte što nas u Varaždinu čeka prvog dana

Toth je dodala i neke brojke koje se tiču samog festivala.

– Preko 500 različitih događanja tijekom deset dana, stiže više od tisuću izvođača iz 15 zemalja, stotinjak uličnih programa, više od 50 koncerata na šest pozornica u gradu, od koji su dvije nove – Kraljevska zona na Starom gradu i Kapucinski trg. Uvjerena sam da posjetitelji u idućih deset dana mogu pronaći nešto za sebe na Špancirfestu.

Svečano otvorenje je večeras od 21 sat.

– Krećemo s 3D mappingom na pročelju Gradske vijećnice, pripremili smo i slatko iznenađenje – tortu za sve posjetitelje, a za glazbeni dio zadužen je DJ Pintha. Pozivam sve da dođu, bit će lijepih iznenađenja među kojima su i pirotehnički efekti. Napominjem kako smo sve svoje odradili, od sada nadalje sve ovisi o vremenu – zaključila je Jelena Toth.

Nova razina sigurnosti

S obzirom da je na prvom mjestu sigurnost građana, jer tijekom trajanja festivala grad posjeti 250 tisuća posjetitelja, istaknuto je kako je izrađen novi sigurnosni koncept Špancirfesta.

– Ne trebamo čekati da se nešto dogodi već možemo preventivno djelovati. Nove sigurnosne mjere donesene su u suradnji s PU varaždinskom i Gradom, a građane, posjetitelje i ugostitelje molim da ih se pridržavaju jer su napravljene isključivo zbog sigurnosti posjetitelja – rekla je Jelena Toth, direktorica TZGV-a.

– Siguran smo grad, ali je, prevencije radi, ove godine pripremljena nova razina sigurnosti na Špancirfestu. Potrudili smo se ove godine pripremiti spektar mjera koji bi pridonio boljoj sigurnosti. Prošle godine je najveći problem bio što se nije pojavio zainteresiran ugostitelj koji bi pripremio after zonu, što je prouzročilo to da je after zona bila po užem centru grada što je trajalo do jutarnjih sati, pa je većina staklene ambalaže s terasa završavala na podu. Nerijetko se događalo da je Stančićev trg bio prekriven staklom, što je bilo teško čistititi, a ljudi i životinje su se često ozlijeđivali – istaknuo je Darko Dragičević, voditelj službe policije.

Tako je jedna od novina za vrijeme Špancirfesta na svim ugostiteljskim terasama i privremenim ugostiteljskim objektima, koji nemaju kontroliran ulaz/izlaz, u vremenu od 22 do 6 sati posluživanje pića u plastičnoj ambalaži.

> Varaždinski ugostitelji: ‘Špancirfest donosi promjene, no uvijek na našu štetu’

> TZGV: ‘Raspisani su javni natječaji s jasno definiranim kriterijima’

Osim toga, provedba tehničke zaštite obavljat će se sustavom video nadzora, za što je osposobljen Info centar na Trgu slobode.

Osigurano je i dežurstvo prometnih i komunalnih redara te pripadnika Prometne jedinice mladeži.

Uvedeno je privremeno uređenje prometa na Kapucinskom trgu, na način da je uređen dvosmjeran promet, kako bi se omogućio ulaz u podzemnu garažu. Također, privremeno će se svakim danom zatvarati za promet vozila ulice u užoj jezgri u Varaždinu.

Gradonačelnik Habuš će večeras predati grad špancirerima ‘u ruke’.

– Dosta je noviteta, tako da vjerujem da će svi biti zadovoljni. Znamo kakva je situacija u Europi što se terorizma tiče. Hrvatska na sreću nije na toj karti, ali moramo učiniti sve kako bi tako i ostalo. Ovo sigurnosno rješenje će zasigurno biti najkvalitetnije do sad, a na njemu smo radili svi zajedničkim snagama, tako da vjerujem da ćemo ove godine imati prekrasan i siguran Špancirfest. Dođite svi i špancirajte se! – rekao je.

Nevrijeme u jutarnjim satima pomalo zvuči obeshrabrujuće, ali nadajmo se poboljšanju do kraja dana!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije