Vijesti / Društvo

FOTO Varaždin dobio prvi spomenik kajkavskom jeziku postavljen u Kolodvorskoj

FOTO Varaždin dobio prvi spomenik kajkavskom jeziku postavljen u Kolodvorskoj

Prigodnim književno-glazbenim programom danas, 1. listopada, obilježeno je svečano otkrivanje spomenika 'Kaj' autora Željka Prsteca ispred prostorija 2. mjesnog odbora Varaždin, u Kolodvorskoj ulici.

Spomenik je podignut kao trajna uspomena na 2015. godinu kada je kajkavski postao međunarodno priznati standardni književni jezik i kada je dobio svoj internacionalni jezični kod kjv.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prstecova instalacija moderne skulpture na stari stup davno srušene ograde smjelo integrira tradiciju u suvremenost na isti način s kojim kajkavski jezik živi i preživljava sve izazove moderniteta te je prvi spomenik kajkavskom jeziku.

- Stup je bio ovdje dugo vremena, pa smo ga odlučili iskoristiti te je postao dijelom spomenika. Ovo je spomenik datumu kad je kaj proglašen standardnim jezikom, a na gornjem dijelu skulpture ispisano je nekoliko desetaka inačica 'kaja' na stranim jezicima - rekao je umjetnik Željko Prstec.

Skulptura 'Kaj' tek je jedna instalacija u projektu 'Kajkavska Kolodvorska', koji provode varaždinske udruge i umjetnici u suradnji s 2. mjesnim odborom.

Kolodvorska ulica nekada je bila najvažnija i najljepša gradska ulica, a danas je prilično zapuštena i zanemarena ulica kojoj sami građani žele vratiti živost i ljepotu.

- Inicijativa je krenula od strane građana koji ovdje žive, a sve je pokrenuo Predrag Daraboš. Kolodvorska je nekad bila žila kucavica grada, stoga smo, koliko je bilo u našoj moći, željeli oplemeniti ovaj prostor te ulicu oživjeti na kajkavski način - obojani su kontejneri, stavljene ploče s natpisima na kajkavskom, a spomenik je samo 'kruna' toga. Kaj zaslužuje taj spomenika, ali i mnogo više, tako da nastavljamo s projektom, a ovim putem pozivam sve građane da pomognu svojim prijedlozima i uključe se - rekao je Mirko Šemiga, predsjednik 2. mjesnog odbora Varaždin.

Projekt je realiziran dragovoljnim prilozima i angažmanom samih građana.

Ovaj projekt dokaz je da se građani mogu i znaju sami organizirati i da vlastitim neposrednim angažmanom mogu poboljšati kvalitetu života.

- Važnost je u tome što su građani udružili svoje snage kako bismo oživjeli aristokratski, ali i pučki duh Kolodvorske ulice. Postavljanje spomenika je dio projekta, a ideja je ovoj ulici vratiti izgubljeni identitet - zaključio je Predrag Daraboš.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci