Vijesti / Društvo

U 93. godini umrla akademska slikarica i likovna pedagoginja Vera Kuntner

U 93. godini umrla akademska slikarica i likovna pedagoginja Vera Kuntner

U Varaždinu je u ponedjeljak, 23. siječnja 2017. godine, u 93. godini života, preminula Vera Kuntner, istaknuta akademska slikarica i likovna pedagoginja. Vera Kuntner rođena je 23. siječnja 1924. godine u Karlovcu. Još u djetinjstvu, spletom obiteljskih okolnosti, došla je u Varaždin, gdje je završila osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje i u kojemu je provela najveći dio života.

Zarana je pokazivala interes za crtanje, a njezine umjetničke sklonosti i nadarenost prepoznali su i školski nastavnici, koji su je usmjeravali i poticali na bavljenje slikarstvom. Tako je 1945. godine upisala studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj su tada predavali poznati majstori slikarstva i povijesti umjetnosti: Omer Mujadžić, Krsto Hegedušić, Vladimir Filakovac, Ljubo Babić, Matko Peić i drugi.

Slikarstvo je diplomirala 1954. godine, u klasi prof. Ive Režeka.

Likovno stvaralaštvo i pedagogija

Vera Kuntner na likovnoj sceni prisutna je još od 1946. godine kada je, kao studentica, prvi put izlagala na izložbi Likovnih umjetnika Hrvatskog zagorja i Međimurja. Prvu samostalnu izložbu održala je 1966. godine, a izlagala je i na brojnim skupnima u Zagrebu, Rijeci, Krapini, Splitu, Mariboru, Ptuju i Čakovcu.

Njezin radni vijek, pored likovnog stvaralaštva, obilježilo je i pedagoško djelovanje. Kao nastavnica likovne kulture radila je na školama u Kanfanaru i Rovinju, a potom, od 1958. godine pa sve do umirovljenja 1989. godine na Prvoj gimnaziji u Varaždinu.

Osim toga, Vera Kuntner autorica je i brojnih uradaka na području primijenjene umjetnosti te likovne opreme knjiga i časopisa. Za svoje mnogostrano likovno-pedagoško djelovanje primila je više nagrada i priznanja, među kojima su: Orden rada SFRJ sa srebrnim vijencem, Red hrvatskog pletera (prema odluci predsjednika RH Franje Tuđmana) i Plaketa Grada Varaždina.

Njezina mnoga ponajbolja djela nalaze se u zbirkama u Austriji, Italiji, Izraelu i Švicarskoj.

U Gradskom muzeju Varaždin 2009. godine priređena je retrospektiva slika, crteža i ilustracija Vere Kuntner, uz objavljenu popratnu monografiju, koja je omogućila dotad najcjelovitiji uvid u njezin stvaralački opus, sa svim sadržajno-formalnim raznolikostima.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!