Vijesti / Društvo

Započinje realizacija 'Aglomeracije' u Var. Toplicama 'teška' 49 milijuna kuna

Započinje realizacija 'Aglomeracije' u Var. Toplicama 'teška' 49 milijuna kuna

Projekt 'Sustav prikupljanja i odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Varaždinske Toplice' ide u realizaciju ranije od roka koji je zadan prema vodnokomunalnim direktivama.

Projekt je vrijedan 48.986.553,00 kuna, financirat će se sredstvima iz programa Kohezije u iznosu od 34.855.476,00 kuna, nacionalnim sredstvima u iznosu od 14.131.077,00 kuna (Državni proračun, Hrvatske vode, proračun JLS).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Zbog opasnosti zagađenja termalnih izvora iz propusnih septičkih jama i zbog direktnog ispuštanja nepročišćenih voda u otvorene vodotoke potrebno je dodatno naglasiti veliku važnost brze implementacije projekta – objasnio je direktor Varkoma Vlado Vlašić.

Duljina kanala - 17 kilometara

Obzirom da su termalne vode iz bolnice i toplica spojene su na kanalizacijski sustav, otpadna voda iz kućanstava i industrije se razrjeđuje te je iste potrebno izdvojiti iz kanalizacijskog sustava. Uz to, iz kanalizacijskog sustava potrebno je izdvojiti i nekoliko izvora termalne vode, kao i dva potoka bujičara.

Aglomeracija Varaždinske Toplice inače teritorijalno zauzima dio Grada Varaždinske Toplice i obuhvaća grad Varaždinske Toplice i naselja Tuhovec, Lukačevec Toplički, Svibovec i Jalševec Svibovečki, a pripada području Varaždinske županije kao šire jedinice regionalne samouprave. 

Postojeći izgrađeni sustav odvodnje Varaždinskih Toplica obuhvaća naselja Varaždinske Toplice, Tuhovec i Svibovec s ukupnom duljinom gravitacijskih kanala oko 17.050 metara.

Građevinske dozvole u tijeku ishođenja

Projekt 'Sustav prikupljanja i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Varaždinske Toplice' obuhvaća rekonstrukciju, izgradnju i proširenje kanalizacijske mreže (oko 12.000 metara, 5 crpnih stanica i jedan retencijski bazen) te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadne vode Varaždinske Toplice.

Provedbom projekta postići će se uređenje prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda. Uz to, realizacijom projekta postiže se i povećanje priključenosti stanovništva na sustav odvodnje s 72 posto u 2016. godini na 94 posto krajem realizacije projekta (2020. godina).

- Za cjelokupnu duljinu mreže izrađena je sva potrebna projektna dokumentacija, a građevinske dozvole su u tijeku ishođenja. Ukupno su izrađena 3 glavna projekta – rekao je Vlado Vlašić.

Studija izvodljivosti načelno prihvaćena od strane JASPERS-a, a izrađena je i radna verzija Aplikacije.

Ugovorena je te je u izradi dokumentacija za nadmetanje u skladu s planom provedbe nadmetanja definiranim Studijom izvedivosti.

Objava natječaja za izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda očekuje se u svibnju 2017.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci