Vijesti / Društvo

Pametno o molitvi protiv pobačaja: 'Prestanite emocionalno ucjenjivati žene!'

Pametno o molitvi protiv pobačaja: 'Prestanite emocionalno ucjenjivati žene!'

Varaždinski ogranak stranke Pametno priopćenjem je reagirao na 40-dnevni molitveni prosvjed ispred Opće bolnice Varaždin.

> 40 DANA ZA ŽIVOT Ispred Opće bolnice započeo 'tihi' prosvjed protiv pobačaja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Uz najavu početka 40-dnevnog molitvenog prosvjeda protiv pobačaja ispred Opće bolnice Varaždin, želimo izraziti svoj stav, kako takav oblik prosvjeda smatramo zlouporabom prava na prosvjed i zlouporabom vjerskih sloboda. Štoviše, smatramo da se nadležne institucije trebaju pobrinuti da ne dozvole bilo kakav pritisak i ometanje rada javih službi koje koriste svi građani i da se zaštite Ustavom zagarantirana prava.

Pobačaj je krajnja mjera i nitko joj ne pristupa s veseljem, a stranka Pametno bezrezervno podržava pravo žene na izbor. I mi želimo graditi društvo u kojem neće biti pobačaja međutim, svjesni smo da se to ne može ostvariti tako da ga zakonski zabranimo ili sprječavamo žene da uđu u bolnicu. Takve mjere bi samo odvele one žene, koje se odluče na pobačaj, na neka druga mjesta, gdje su manje izložene pogledima javnosti, a više izložene povećanom riziku od nestručnog zahvata.

Ženama u današnjem hrvatskom društvu nije lako: imaju niže plaće u odnosu na svoje muške kolege na istim pozicijama, češće su žrtve obiteljskog nasilja, te su marginalizirane u slučaju da imaju dijete bez partnera. Mnoge naše sugrađanke su primorane na pobačaj iz raznih zdravstvenih, ekonomskih i društvenih razloga. Mi kao društvo im pritom ne pomažemo da im bude lakše. Naše prijateljice, susjede, kćeri i sugrađanke su u slučaju neželjene trudnoće izložene pritiscima sa svih strana: traži se od njih da rode djecu, iako im prijete otkazi i društvena poruga. Isto tako, osuđuje ih se ako daju djecu na posvajanje.

Naš prijedlog svim moliteljima i dušebrižnicima je da prestanu emocionalno ucjenjivati žene, te da nam pomognu stvarati pozitivno društveno i ekonomsko okruženje u kojem žene neće biti stigmatizirane zbog svoje (ne)željene trudnoće, neće dobivati otkaze, te da se njihova trudnoća i djeca ne smatraju manje vrijednima ako nemaju partnera. Isto tako, smatramo da treba stvoriti okruženje u kojem će našim sugrađankama i sugrađanima biti lakše imati i odgajati djecu, što možemo realizirati kroz bolju obrazovnu, zdravstvenu, kulturnu, sportsku, socijalnu i gospodarsku infrastrukturu.

Smatramo da se čin pobačaja ne smije sprečavati kroz emocionalnu ucjenu, maltretiranje i razne zabrane, već kroz edukaciju i pozitivnu podršku potencijalnim majkama, bez obzira na njihov status. Ujedno, za izražavanje svog stava postoji vrijeme i mjesto. Krug bolnice, prvenstveno namijenjen pacijentima i njihovim potrebama, svakako nije jedno od njih', stoji u priopćenju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci