Dvanaest im je godina tek: Ove subote svi su zaboravili na rođendan naših bala

Očigledno je ‘tajming’ bio znakovit. Prvoga travnja 2005. godine Varkom je prvi komad smeća zamotao u bijelu foliju, ‘rođena’ je prva varaždinska bala! Sasvim se stoga čini normalnim da se priča o varaždinskom baliranom otpadu s vremenom pretvorila u jednu od najtragikomičnijih ‘šala’ ovoga grada.

Za sve je ‘kriv’, vjerovali ili ne, Goran Kaniški. Načelnik općine Gornji Kneginec jednoga jutra odlučio je staviti rampu na tamošnje odlagalište otpada – to je sada ono brdašce desno od pristupne ceste na autocestu – i Varaždin se našao u problemima.

No tadašnji gradonačelnik Ivan Čehok i ostatak gradske ekipe, kao i one iz Varkoma, koji je tada obavljao i komunalnu djelatnost vezanu uz otpad, brzo su se snašli i kao ‘privremeno’ rješenje instalirali balirku u Brezje pa počeli s ilegalnim odlaganjem otpada. Ostalo je povijest.

‘Privremena’ priča potrajala je znatno dulje od planiranog. Nakon nekog vremena, 2008. godine, u priču ulazi Davor Patafta i njegov tadašnji T7 VIS, sklapaju se ugovori, gradi se MBO pogon, koji ni do 2011. nije zaživio.

Tada Čehok Gradsku vijećnicu napušta u lisicama, Patafti, njemu i ostatku ekipe i danas se sudi na Županijskom sudu u Zagrebu, priči se ne nazire kraj.

Novi gradonačelnik Goran Habuš u više od pet godina svog stolovanja u gradu nije uspio riješiti problem baliranog otpada. Kao što je i sam rekao, s balama je došao, s balama i odlazi.

Međutim, preciznije bi bilo reći da on odlazi, a bale ostaju.

Novi kandidati za gradonačelnika imaju neka nova rješenja. Još nitko ne zna koja su to, ali nema razloga ne vjerovati obećanjima, dosad se još nije dogodilo da ih političari nisu ispunili.

I tako je dvanaesti rođendan varaždinskih bala u javnosti ostao prilično nezamijećen. Nitko da bi proslavio, nitko da bi zapalio makar svijeću, ako već ne svijećicu.

Ni naša redakcija nije bila znatno bolja, ove je godine u potpunosti zanemarila ovu značajnu obljetnicu. Zato dva dana kasnije ispravljamo taj propust i istovremeno se prisjećamo kako smo lani dali pravi značaj ovom velikom događaju.

Pitamo se tek: hoćemo li morati ‘slaviti’ i trinaesti rođendan?

> Doručak na bali: Proslavili smo 11. rođendan prve varaždinske okruglice!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije