Vijesti / Društvo

FOTO Više od tisuću djece na Festivalu matematike: 'Matematika nije bauk!'

FOTO Više od tisuću djece na Festivalu matematike: 'Matematika nije bauk!'

Himnom Republike Hrvatske danas je započelo svečano otvorenje Festivala matematike. Dvorana Gospodarske škole u Varaždinu bila je dupkom ispunjena i to učenicima koji su na ovo natjecanje pristigli iz Grada Zagreba, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske te Međimurske županije.

Uz učenike, bili su tu i njihovi profesori, zaposlenici Centra izvrsnosti iz matematike i voditelj Centra Branko Topić, predstavnici županije, župan Predrag Štromar, dožupan Alen Kišić i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, a svoj doprinos svečanosti dali su i varaždinski purgari te husari.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Matematika nije bauk

Među brojnim učenicima, tu su bili i naši matematički 'dragulji', državni prvaci u matematici.

Jedan od njih je Filip Križanić, učenik Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića. Na pitanje kako mu je uspjelo postati državni prvak, Filip je dao najbolji mogući odgovor.

- Puno sam učio i vježbao. Matematika meni nije bauk. Da bi se natjecao na državnom, morao sam proći školsko i županijsko natjecanje. Zadaci nisu bili teški - kazao je Filip, no dodao kako mu jednadžbe ipak leže bolje od geometrije.

Na Festivalu je bila i Barbara Kelava, učenica VI. osnovne škole Varaždin, peti razred, također državna prakinja, a uza sve to igra i nogomet.

- Ne znam kako mi je uspjelo biti prva jer nisam uopće puno vježbala. Po meni, konkurencija nije bila baš jaka, a zadaci su bili dosta laki. Bilo je zadataka svake vrste, a zapela sam tek na jednom zadatku, trebalo je razmišljati - kazala je Barbara i dodala, ono što mnogi zasigurno neće moći razumjeti, da matematiku voli jer je zabavna.

Voditelj Centra izvrsnosti iz matematike Branko Topić kazao je nešto više o samom natjecanju.

- Festival matematike je naš novi projekt, m smo dosad bili pasivni sudionici, sudjelovali bi kad bi netko drugi orgnaizirao. Ove godine samostalno smo krenuli s organizacijom festivala, kompletna priprema zadataka pala je na Centar izvrsnosti i županijska vijeća matematičara - kazao je Topić.

Dodao je kako je odaziv mentora bio odličan i sve je odlično pripremljeno. Naveo je kako će na natjecajima i radionicama biti nešto više od tisuću djece.

- Ovo je lijep korak ka razbijanju tabua da je matematika nešto grozno i strašno. Matematika je zapravo nešto prelijepo - dodao je Topić.

Istaknuo je kako je ovogodišnji učinak polaznika Centra fantastičan jer je u 12 kategorija Varaždinska županija ima čak 4 pobjednika.

- Iza nas je 10 godina ozbiljnog rada i rezultati se vide - kazao je topić te istaknuo kako nije ovo samo uspjeh Centra, već i škola u kojima se odlično radi.

Svoje oduševeljenje Festivalom matematike nije krio ni župan Predrag Štromar.

- Kad smo ovaj događaj planirali, nije nam ni blizu bila zamisao da bi više od tisuću djece bilo zainteresirano doći na ovu malu olimpijadu u našoj županiji. Nevjerojatno je koliko naša djeca žele naučiti dodatno i još to znanje i pokazati - kazao je Štromar te dodao da voli matematiku.

Kroz današnji dan održat će se brojna pojedinačna i ekipna natjecanja, a rezultati će biti poznati oko 17 sati.

Festival su organizirali Varaždinska županija, Centar izvrsnosti iz matematike, Vijeće učitelja i nastavnika matematike te Vijeće učitelja razredne nastave.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!