Vijesti / Društvo

Elektrostrojarskoj školi odobren projekt vrijedan više od 800.000 kuna!

Elektrostrojarskoj školi odobren projekt vrijedan više od 800.000 kuna!

Elektrostrojarskoj školi Varaždin odobren je projektni prijedlog za koncept 'Laboratorij digitalne fabrikacije' u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini' (Europski socijalni fond – Operativni program 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014.-2020.) u vrijednosti od 821.850,20 kuna.

Projektom će se unaprijediti kapaciteti Elektrostrojarske škole te standardi ključnih dionika na županijskoj razini vezano uz didaktičko-metodičke pristupe u radu s darovitim učenicima viših razreda osnovnih škola (5. do 8. razreda) iz Varaždinske županije u okviru tri centra izvrsnosti koji imaju sjedište u Elektrostrojarskoj školi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Partneri projekta su OŠ Tužno, OŠ Sračinec, Veleučilište VERN' Zagreb, Udruga SVIMA, Tvrtka Mobilisis d.o.o te Varaždinska županija, a u projektu će uz (potencijalno) darovite učenike osnovnih i srednjih škola sudjelovati i učitelji, nastavnici i stručni suradnici u osnovnim i srednjim školama te odgojno-obrazovni stručnjaci koji rade u javnim institucijama, koje su odgovorne za razvoj i provedbu obrazovnih politika.

Multidisciplinarnost

Laboratorij digitalne fabrikacije predstavlja multidisciplinarni odgojno-obrazovni sadržaj/didaktičko-metodički pristup (primarno na području 2D/3D dizajna, elektronike i programiranja) kroz koji se od strane učenika, putem kreativnih tehnika razrađuju idejna rješenja (modeli, makete ili prototipovi objekata) i ručno izrađuju prve skice.

Idejna rješenja/skice pretvaraju se u digitalna rješenja (tj. dizajniraju se, projektiraju/programiraju i crtaju ista) uz pomoću računala i povezanih (didaktičkih) softvera, te se izrađuju u konkretne predmete uz korištenje razne opreme/strojeva i povezanih didaktičkih pomagala (npr. 3D štampači, CNC strojevi, laseri, vinil i drugi rezači, oprema za elektroniku/kućnu elektroniku, 'Open-source' elektronika -Arduino/Raspberry Pi, šivači strojevi i sl.), te se (gdje je to primjenjivo) ručno vrši završna obrada/dorada prethodno izrađenih predmeta.

Važnost obrazovanja

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo dobivenim projektom.

- U Elektrostrojarskoj školi Varaždin djeluju čak tri Centra izvrsnosti: Centar izvrsnosti za fiziku, Centar izvrsnosti za hrvatski jezik te Centar izvrsnosti za nove tehnologije (CENT), čiji su rezultati veliki i značajni uspjesi učenika na mnogim državnim, županijskim, međužupanijskim i međunarodnim natjecanjima. Centri egzistiraju već punih devet godina te stvaraju nove, mlade kreativne i obrazovane ljude – istaknuo je župan Štromar naglasivši kako je obrazovanje najvažnija životna komponenta i kako samo obrazovani ljudi mogu biti nositelji društvenoga razvoja.

Podsjetimo, nedavno je Srednjoj školi 'Arboretum Opeka' Marčan odobren projektni prijedlog pod nazivom 'Znanjem za bolje sutra' iz programa Erasmus +, za Ključnu aktivnost 1 u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u vrijednosti od 161.608,00 EUR-a, a Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin odobren je projektni prijedlog pod nazivom 'SIPSmobility' iz programa Erasmus +, Ključna aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u vrijednosti od 87.517,00 EUR-a.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci