FOTO Brojni posjetioci uživali u šetnji novomarofskim perivojem Erdödy

Opća bolnica Varaždin – Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof te Turistička zajednica Grada Novog Marofa u četvrtak su organizirali drugu ‘Šetnju perivojem Erdödy’.

Perivoj Erdödy spomenik je parkovne arhitekture zasađen još u 19. stoljeću u vrijeme gradnje dvorca te se u njemu nalaze izrazito rijetke i vrijedne biljne vrste. Novomarofčani ga znaju kao park u sklopu bolnice, a nalazi se u samom centru grada.

Susret u prekrasnom parku bio je prilika da se posjetiocima predstave i planirane investicije u bolnici u Novom Marofu. Nenad Kudelić, dr. med., ravnatelj Opće bolnice Varaždin, koje je bolnica u Novom Marofu sastavni dio, naglašava da ovo postaje tradicionalno događanje.

– Sedmu godinu za redom organiziramo nešto takvo u našoj bolnici. Prvih pet godina to je bila izložba cvijeća, a od prošle godine to je šetnja prekrasnim, starim, zaštićenim parkom. Drago mi je da se okupljaju zainteresirani i da imamo priliku da im se približi i objasni važnost ustanove ovakvog tipa u populaciji koja stari. Palijativna skrb je vrlo važna. Mi smo to prepoznali i želimo ljude upoznati s onim što radimo i što dolazi u budućnosti, izgradnja Palijativnog centra, projekta koji se financira iz fondova Europske unije. To je spojni objekt između odjela dva i odjela tri sa servisnom prometnicom, koji će omogućiti povećanje broja palijativnih kreveta na ukupno 89. Time Opća bolnica Varaždin odnosno Služba u Novom Marofu postaje vodeća u državi što se tiče palijativne skrbi – istaknuo je ravnatelj Kudelić.

Domaćin im je u Novom Marofu bio gradonačelnik Siniša Jenkač, koji je također naglasio namjere da ovaj obilazak zaštićenog parka Erdödy preraste u tradiciju.

– Želja Turističke zajednice u suradnji s Općom bolnicom Varaždin je da približimo naš park građanima. Park je u vlasništvu Varaždinske županije, tj. Opće bolnice, i nadamo se da će se krenuti u obnovu i zaštitu. Invazivne vrste treba ukloniti iz parka. Nadamo se da će se iznaći sredstva Županije i resornog ministarstva, kao što smo mi prijavili Grebengrad i crkvu u Remetincu, pa da i dvorac Erdödy i park budu prijavljeni na natječaje Ministarstva kulture za financiranje sredstava za uređenje parka”, rekao je gradonačelnik Jenkač.

Nakon šetnje organiziran je i kratki umjetnički program u kojem su nastupila djeca iz KUD-a Remetinec i Umjetničkog odjela Osnovne škole Novi Marof. Stručni obilazak vodila je prof. Ivana Žmegač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije