FOTO Biciklistički paviljon zauzeo Korzo, biciklisti educiraju građane

Ako ste danas prolazili Korzom, teško ste mogli ne primijetiti nekoliko metara visoku metalnu konstrukciju crvene boje. Riječ je o biciklističkom paviljonu, koji su jučer, u večernjim satima, postavili članovi Udruge ‘Varaždinski biciklisti’, a cilj im je upoznavanje građana s projektom ‘Sjajim u mraku’.

Sam projekt produkt je suradnje Varaždinskih biciklista, Sindikata biciklista i Srednje strukovne škole iz Varaždina, a projekt je omogućilo Ministarstvo unutarnjih poslova, dok je paviljon dio 16. Dana performansa.

> SURADNJA U Srednjoj strukovnoj rade odjeću za bicikliste koju ćete htjeti nositi

Danas im je pomoć stigla iz Prve privatne gimnazije s pravom javnosti, čiji učenici su asistirali u informiranju građana o samom projektu.

– Ovaj paviljon je prikaz najbolje varijante parkirališta za bicikle. Detektirali smo sve štendere i u centru grada Varaždinu moguće je parkirati tek 500 bicikala, dok je za automobile rezervirano oko 1000 parkirnih mjesta. U trenu kad ovaj paviljon više nećemo trebati, možemo ga iskoristiti za nove štendere, tamo gdje ih nedostaje – kazala je Kristina Škrokov.

> PROGRAM ‘OBNOVE’ Pogledajte što vas sve čeka na 16. Danima performansa!

Sudbina samog paviljona još uvijek nije određena, možda ostane u ovoj formi, a možda ga se pretvori u štendere, dodala je Kristina.

Što se same biciklističke infrastrukture tiče, stanje nije zadovoljavajuće.

– Ako se ciljano krene u promjene, u kratkom rok bi se moglo napraviti puno stvari. Krenuti treba od jednostavnijih stvari, poput bojanja biciklističkih traka, do kompleksnijih zahvata, poput rekonstrukcija ulica, ali ako se ozbiljno pristupi tom problemu, moglo bi se sve riješiti unutar mandata jedne gradske vlasti – dodala je Kristina.

Istaknula je i kako su reflektirajuće trakice koje dijele poprilično popularne kod građana.

– Ljudi se jako interesiraju za proizode koje ovdje pokazujemo, pitaju kad će biti u prodaji. Reakcija građana je više nego pozitivna.

Da i mladi shvaćaju da biciklisti nisu u najboljoj situaciji u Varaždinu, potvrdili su učenici-volonteri.

– Volontirali smo danas ovdje i prezentirali smo ovu novu reflektirajuću odjeću. Ni mi nismo posebno zadovoljni sadašnjim izgledom prsluka. No ni staze u gradu nisu u savršenom stanju – kazala nam je Rea Strnad iz Prve privatne gimnazije s pravom javnosti.

Na Korzu se zatekao i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, i sam biciklist.

– Sad imamo po prvi put evidentiranu i snimljenu kompletnu biciklističku infrastrukturu u gradu Varaždinu. Mi bismo, prema nekim procjenama, za nekih 6 do 7 milijuna kuna mogli imati kompletnu izgrađenu biciklističku infrastrukturu u Varaždinu, i to planiramo napraviti u sljedeće četiri godine. Naravno, oko 70 posto novca moguće je dobiti iz državnih i europskih fondova – kazao je Čehok.

Vožnju bicikala kroz samo Korzo ne smatra dobrom odlukom, no smatra kako je potrebno biciklističku infrastrukturu dovesti do samog centra.

U podnevnima satima u Kinu Gaj predavanja vezana za temu biciklizma te okrugli stol, dok je za večer, oko 20 sati i 30 minuta, zakazana 2. kritična masa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije