Vijesti / Društvo

KIPARENJE MOTORNOM PILOM Festival zainteresirao mnoge, pobijedio Miro Rismondo

KIPARENJE MOTORNOM PILOM Festival zainteresirao mnoge, pobijedio Miro Rismondo

U organizaciji Društva za športsku rekreaciju Salinovec te pod pokroviteljstvom Grada Ivanca i Šumarskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, 17. i 18. lipnja u parku stare škole Salinovec održan je 3. hrvatski festival kiparenja motornom pilom.

Svoje umijeće kiparenja motornom pilom prezentiralo je trinaest kipara, šest natjecatelja iz Hrvatske, pet iz Slovenije te dva iz Slovačke.
Na festivalu su sudjelovali: Klemen Omejc (iz Preddvora, Slovenija), Miro Rismondo (iz Smlednika, Slovenija), Matija Vavdi (iz Solčave Slovenija), Matija Cigljar (iz Solčave Slovenija), Robert Jenkole (iz Smlednika, Slovenija), Pavol Hajduk (iz Michalová, Slovačka), Miloš Bobák (iz Michalová, Slovačka), Dražen Kuharović (Koprivnica), Franjo Butković (Sirač), Zoran Sestrić (Sirač), Josip Tomaić (Krasno), Željko Ilić (iz Klanjca), Dario Horbec (Ivanec).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U dva dana trajanja festivala kiparenja motornom pilom mogla se vidjeti korisnost drveta u umjetničkom smislu, odnosno kako se običan komad drveta pretvara u umjetničko djelo. Mišljenje je svih posjetitelja i natjecatelja da takvoj umjetnosti treba posvetiti veću pažnju na području Republike Hrvatske.

Sama ideja je potekla od ivanečkog kipara Darija Horbeca, koji se kiparenjem na ovaj način bavi već dulji niz godina te je sudjelovao na sličnim manifestacijama u susjednim državama. On je predložio da se jedan takav veći festival organizira i ovdje na našim prostorima.

 

Natjecanje u Speedcarving-u (brza izrada skulptura 60 minuta) bila je izrazito atraktivna disciplina u kojoj je pobijedio Pavol Hajduk, iz Michalová, Slovačka.

Budući da je festival bio natjecateljskog karaktera stručni žiri za dodjelu nagrada je bio u sastavu akademski grafičar Josip Baće, akademski kipar Vladimir Gašparić te akademski kipar Krešimir Rod.

Prvo mjesto osvojila je skulptura čipka kipara Mira Rismonda, iz Smlednika, Slovenija, drugo mjesto skulptura tetrijeba kipara Josipa Tomaića, iz Krasnog, a treće mjesto skulptura žabca kipara Pavola Hajduka, iz Michalová, Slovačka. 

Ove godine organizirana je i nagrada publike, koju je sa 110 glasova posjetitelja dobila skulptura formule kipara Dražena Kuharovića, iz Koprivnice.

Za dašak tradicije zaduženi su bili mali i veliki članovi KUD-a Salinovec koji su predstavili tradicionalne plesove i nošnju svog kraja.

Festival je za vrijeme dvodnevnog trajanja posjetilo oko tisuću ljudi, a pretpostavka je da će ih svake godine biti sve više.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci